ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 04 • 11 • 2022

Καταγγελίες για αστυνομική βία στο πλαίσιο κινητοποίησης για την υπεράσπιση των Εξαρχείων

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταγγελίες για αστυνομική βία στο πλαίσιο κινητοποίησης για την υπεράσπιση των Εξαρχείων
04 • 11 • 2022

Δημοσιεύματα και καταγγελίες κάνουν λόγο για υπερβολική χρήση βίας και χημικών εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης της 4ης Νοεμβρίου 2022.

Στις 4 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στα Προπύλαια κατά της δημιουργίας μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και της ανάπλασης του λόφου του Στρέφη.  Καταγγελίες και δημοσιεύματα κάνουν λόγο για υπερβολική χρήση βίας και κατάχρηση χημικών εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων κατά διαδηλωτών και δημοσιογράφων (βλ. μεταξύ άλλων 1, 2, 3). Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο από 4-11-2022 κείμενο της δημοτικής παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» (Βάρβαρη επίθεση της ΕΛΑΣ κατά της κινητοποίησης στα Προπύλαια για την υπεράσπιση των Εξαρχείων): «Ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, με τη στήριξη του  Δημάρχου Αθήνας. Κώστα Μπακογιάννη, προχώρησαν στην άγρια καταστολή  της κινητοποίησης του Συντονιστικού δράσεων για την υπεράσπισης των Εξαρχείων.

Τα 15 άτομα οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ όπου έγινε μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης. Μέχρι το ξημέρωμα δεν τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες και δεν άφησαν την δικηγόρο να τους επισκεφτεί. Παράλληλα, στα Εξάρχεια έγιναν συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής. Συνέβη άλλη μια πάρα πολύ βίαια σύλληψη…». 

Σημειώνεται τέλος ότι με το από 9-5-2023 δελτίο τύπου της (ΕΛΛΑΔΑ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ), η Διεθνής Αμνηστία «καλεί τις ελληνικές αρχές να διεξαγάγουν άμεση, εμπεριστατωμένη και αμερόληπτη έρευνα σχετικά με όλους τους ισχυρισμούς για υπερβολική χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης χημικών από τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας της 4ης Νοεμβρίου 2022» ενώ ταυτόχρονα «…σημειώνει με ανησυχία τη συχνότητα των αναφορών για μη αναγκαία και υπερβολική χρήση βίας κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων τα τελευταία δυόμισι χρόνια και καλεί τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν να χαρακτηρίζουν τις πράξεις παράνομης χρήσης βίας ως «μεμονωμένες», αλλά αντίθετα να αναγνωρίσουν τη συστημική φύση αυτών των καταχρήσεων και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσουν μια προσέγγιση της αστυνόμευσης διαδηλώσεων που να συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004.

Παρότι η Αστυνομία έχει  τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία.

Η αναφερόμενη σε καταγγελίες και δημοσιεύματα συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων κατά την διάρκεια της κινητοποίησης της 4ης Νοεμβρίου 2022 (καταγγελίες περί περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας) φαίνεται, ωστόσο, να εκφεύγει των νομίμων ορίων της αστυνομικής δράσης. 

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ