ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 31 • 08 • 2023

Καταγγελίες για απρόκλητη επίθεση και αναίτιες προσαγωγές στο Ε.Μ.Π.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταγγελίες για απρόκλητη επίθεση και αναίτιες προσαγωγές στο Ε.Μ.Π.
31 • 08 • 2023

Καταγγελίες και δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αναίτιες προσαγωγές φοιτητών καθώς και για τραυματισμό φοιτήτριας από μηχανή της αστυνομίας στην Πολυτεχνειούπολη στις 31-8-2023.  

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (βλ. μεταξύ άλλων 1, 2, 3, 4, 5) την 31η Αυγούστου 2023 αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε αναίτιες και τυχαίες προσαγωγές φοιτητών και εργαζομένων στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης, άσκησαν βία κατά παρευρισκομένων στο χώρο και τραυμάτισαν φοιτήτρια παρασύροντάς τη με μηχανή. 

«Πολλά από τα άτομα που έχουν προσαχθεί είναι φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες που έτυχε να βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο. Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ζητά να αφεθούν τώρα ελεύθεροι οι φοιτητές μας που προσήχθησαν αναίτια! Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση στους φοιτητές που βρίσκονταν στους χώρους ΕΜΠ. Η κυβέρνηση επιλέγει να στήσει σκηνικό για την επαναφορά της πανεπιστημιακής αστυνομίας που οι εργαζόμενοι μαζί με τους φοιτητές την έδιωξαν με τους αγώνες τους». 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από τα π.δ. 538/1989, 141/1991 και 254/2004. 

Παρότι η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νόμιμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία.

Η καταγγελλόμενη στη συγκεκριμένη περίπτωση συμπεριφορά  των αστυνομικών αρχών (απρόκλητη άσκηση βίας, αναίτιες και τυχαίες προσαγωγές προσώπων, τραυματισμός φοιτήτριας από μηχανή) φαίνεται, ωστόσο, να εκφεύγει των νομίμων ορίων της αστυνομικής δράσης. 

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ