ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 27 • 11 • 2021

«Η Ελευθερία της Συνάθροισης σε ρίσκο»: Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγγέλλει παράνομη χρήση βίας την εποχή της COVID-19

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
«Η Ελευθερία της Συνάθροισης σε ρίσκο»: Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγγέλλει παράνομη χρήση βίας την εποχή της COVID-19
27 • 11 • 2021

Το καλοκαίρι του 2021 δημοσιεύτηκε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία παρουσιάζει πώς η συστηματική και μακροχρόνια παράνομη χρήση βίας εκ μέρους των αστυνομικών Αρχών θέτει σε κίνδυνο το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Τον Ιούλιο του 2021 η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε εκτεταμένη έκθεση που αποκαλύπτει ότι υπό το πρόσχημα της πανδημίας οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν αυθαίρετες συλλήψεις, καθολικές απαγορεύσεις, αδικαιολόγητα πρόστιμα και παράνομη χρήση βίας για να κάμψουν ειρηνικές διαμαρτυρίες, οι οποίες αφορούσαν την παράνομη χρήση βίας από την αστυνομία, την έμφυλη βία και τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Στην έκθεσή της, η οποία καλύπτει την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 (εδώ το πλήρες κείμενο στα αγγλικά και εδώ η περίληψη και οι συστάσεις της έκθεσης στα ελληνικά) η Διεθνής Αμνηστία αναδεικνύει μια σειρά από παράνομες πρακτικές εκ μέρους των ελληνικών Αρχών κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών και διαδηλώσεων, οι οποίες κατοχυρώνονται στο πλαίσιο του δικαιώματος του συνέρχεσθαι που προβλέπεται στο άρθρο 11 του Συντάγματος.

Πρώτον, οι ελληνικές Αρχές απέτυχαν να διευκολύνουν το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, μεταξύ άλλων επιβάλλοντας καθολικές απαγορεύσεις και διαλύοντας ειρηνικές συναθροίσεις χρησιμοποιώντας μη απαραίτητη και υπερβολική χρήσης βίας. Άτομα που συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η αστυνομία προσέφυγε, χωρίς να χρειάζεται, στη χρήση κανονιών νερού και χημικών εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών/ριών. Κάποια άτομα ανέφεραν ότι η αστυνομία τούς χτύπησε στο κεφάλι με κλομπ και χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης με τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων ακοής.

Με φόντο τα παραπάνω δεδομένα της έκθεσης, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει συμπερασματικά: «Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να τερματίσουν την ποινικοποίηση της ειρηνικής συνάθροισης και να ακυρώσουν οποιαδήποτε πρόστιμα επιβλήθηκαν σε ειρηνικούς διαδηλωτές/ριες, δικηγόρους και ακτιβίστριες/ιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, και σε άλλα άτομα που συνελήφθησαν αυθαίρετα πριν ή κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2020. Οποιεσδήποτε κατηγορίες εναντίον τους για φερόμενη παραβίαση κανόνων δημόσιας υγείας θα πρέπει να αποσυρθούν και άμεσες και ενδελεχείς έρευνες θα πρέπει επίσης να διενεργηθούν για όλες τις περιπτώσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τεκμηρίωσε η Διεθνής Αμνηστία».

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου η κυβέρνηση και οι αρχές οφείλουν να παίρνουν μέτρα για την προστασία και την αποτελεσματική άσκηση εκ μέρους των πολιτών του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, το οποίο κατοχυρώνεται στην Ελλάδα από το άρθρο 11 του Συντάγματος. 

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την παραπάνω έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, υπό το πρόσχημα της πανδημίας οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν αυθαίρετες συλλήψεις, καθολικές απαγορεύσεις, αδικαιολόγητα πρόστιμα και παράνομη χρήση βίας για να κάμψουν ειρηνικές διαμαρτυρίες, κάτι που θέτει την παραπάνω ελευθερία σε κίνδυνο. 

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ