ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 23 • 01 • 2023

ΕΥΠ: Παρακολούθηση του ευρωβουλευτή Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τέλλογλου

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
ΕΥΠ: Παρακολούθηση του ευρωβουλευτή Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τέλλογλου
23 • 01 • 2023

Σύμφωνα με αποκάλυψη της ιστοσελίδας Euractiv, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου τέθηκαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η άρση του απορρήτου σε βάρος των δύο προσώπων με την επίφαση της εθνικής ασφάλειας εγείρει ζήτημα ουσιαστικής προστασίας του απόλυτα απαραβίαστου του απορρήτου των επικοινωνιών, καθώς και της ελευθερίας του Τύπου, δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2022, η ιστοσελίδα Euractiv δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου τέθηκαν υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, η διαπίστωση της παρακολούθησης Κύρτσου – Τέλλογλου έγινε μετά από έλεγχο της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στην Cosmote, τηλεπικοινωνιακό πάροχο όπου διατηρούσαν συνδέσεις τα δύο πρόσωπα.

Η άρση του απορρήτου σε βάρος του κ. Κύρτσου εγείρει σοβαρό ζήτημα συμβατότητας με το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα, το άρθρο 19 του οποίου κατοχυρώνει το απόλυτα απαραβίαστο των επικοινωνιών («Tο απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο»).

Όσον αφορά τη νομιμότητα της παρακολούθησης ενός ευρωβουλευτή, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι η άρση του απορρήτου σε βάρος βουλευτή ή ευρωβουλευτή είναι παράνομη.

H παρακολούθηση του κ. Τέλλογλου θέτει με τη σειρά της ζήτημα προστασίας της ελευθερίας του Τύπου, καθώς έρχεται να προστεθεί σε αποκαλύψεις για μαζικές υποκλοπές σε βάρος δημοσιογράφων με την επίφαση του κινδύνου της εθνικής ασφάλειας (1, 2, 3). Πρόκειται για παρακολουθήσεις που έχουν καταδικαστεί ως απειλή για την ελευθερία του Τύπου από εγχώριους και διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, όπως η ΕΣΗΕΑ, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI).

Η παρακολούθηση του κ. Τέλλογλου έγινε αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με απόφασή του αμέσως μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2019 (ΦΕΚ: Τεύχος Α’/119/8.7.2019), έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχό του, βάζοντας τον ανιψιό και Γενικό Γραμματέα του Γρηγόρη Δημητριάδη ως πολιτικά υπεύθυνο της Υπηρεσίας.

Πού εντοπίζεται το ζήτημα με το κράτος δικαίου;

Παρά τη συνταγματική κατοχύρωση του απόλυτα απαραβίαστου του απορρήτου των επικοινωνιών (άρθρο 19 παρ. 1 Σ) και την προστασία της ελευθερίας του Τύπου (άρθρο 14 παρ. 2 Σ), η παρακολούθηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου με την επίφαση λόγων εθνικής ασφάλειας εγείρει σοβαρό ζήτημα ουσιαστικής προστασίας των παραπάνω συνταγματικών δικαιωμάτων.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ