ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Παράνομη στοχοποίηση πάνω από 20 στόχων στην Ελλάδα
26 • 01 • 2023

Έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) καταδεικνύει παράνομη χρήση του κακόβουλου λογισμικού υποκλοπών Predator κατά δεκάδων στόχων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του inside story (23 Ιανουαρίου 2023), έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) εντόπισε 40 γραπτά μηνύματα που περιείχαν μολυσμένους συνδέσμους και στάλθηκαν σε πάνω από 20 αριθμούς τηλεφώνων, με σκοπό την παράνομη παρακολούθηση πολιτών μέσω της επιμόλυνσης των κινητών τους με το κακόβουλο λογισμικό υποκλοπών Predator. Η έρευνα της ανεξάρτητης Αρχής βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, κάτι που σημαίνει ότι ο παραπάνω αριθμός των υποκλοπών ενδέχεται να αυξηθεί.

Η αποκάλυψη της απόπειρας μαζικών παρακολουθήσεων κατά στόχων στην Ελλάδα μέσω του Predator έρχεται μετά την τεκμηριωμένη παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη και τη στοχοποίηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη με το ίδιο λογισμικό.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί την προμήθεια και τη χρήση του Predator ή άλλου κακόβουλου λογισμικού από τις ελληνικές Αρχές. Ωστόσο, δεν έχει μέχρι σήμερα εντοπίσει ποιος κάνει χρήση του Predator στην Ελλάδα. Ακόμη, είναι αξιοσημείωτο ότι οι στόχοι παρακολούθησης της ΕΥΠ και του Predator έχουν ταυτιστεί τόσο στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη, όσο και σε εκείνη του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος μάλιστα στοχοποιήθηκε από τα δύο συστήματα παρακολούθησης την ίδια ακριβώς περίοδο (Σεπτέμβριος 2021).

Η εξάπλωση των παράνομων παρακολουθήσεων δημιουργούν ερωτήματα γύρω από τη χρήση κακόβουλων λογισμικών υποκλοπών στην Ελλάδα, αλλά και τη λειτουργία της ΕΥΠ, για την οποία θεσμικά υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός, αφού με απόφασή του αμέσως μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2019 (ΦΕΚ: Τεύχος Α’/119/8.7.2019), ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την υπηρεσία υπό τον άμεσο έλεγχό του.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το κράτος δικαίου;

Αν και το άρθρο 19 του Συντάγματος κατοχυρώνει το απόλυτα απαραβίαστο του απορρήτου των επικοινωνιών, η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) τεκμηριώνει στοχοποίηση με σκοπό την παράνομη παρακολούθηση δεκάδων στόχων στην Ελλάδα μέσω του κακόβουλου λογισμικού υποκλοπών Predator.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ