ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 27 • 01 • 2023

Παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου από την ΕΥΠ

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου από την ΕΥΠ
27 • 01 • 2023

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο αλλά και τους ελέγχους της ΑΔΑΕ στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, η ΕΥΠ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έθεσε υπό παρακολούθηση -με επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας- τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Η άρση του απορρήτου σε βάρος του ανώτατου στρατιωτικού εγείρει μείζον ζήτημα λειτουργίας του κράτους δικαίου και σεβασμού του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει το απόλυτα απαραβίαστο του απορρήτου των επικοινωνιών.

Στις 25 Δεκεμβρίου 2022 η εφημερίδα Documento δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) είχε θέσει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Κωνσταντίνο Φλώρο υπό παρακολούθηση, με την επίκληση λόγω εθνικής ασφάλειας. Οι υποκλοπές σε βάρος του ανώτατου στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων διήρκησαν τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

«Το πραγματικό ενδιαφέρον για την παρακολούθηση Φλώρου δεν σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια, αλλά με τις προμήθειες οπλικών συστημάτων και τα οικονομικά του στοιχεία», ανέφερε το δημοσίευμα επικαλούμενο πληροφορίες από την ΕΥΠ, προσθέτοντας: «Αν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είχαν οποιαδήποτε αμφιβολία για τον στρατηγό, έπρεπε να τον θέσουν εκτός στρατεύματος και αν είχαν περαιτέρω στοιχεία για παράνομη δράση του, θα έπρεπε να τον ελέγξουν ποινικά. Δεν συνέβη όμως τίποτε τέτοιο και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι τα στοιχεία συλλέγονταν με σκοπό τον εκβιασμό».

Μετά τις αποκαλύψεις, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου (ΑΠΘ) και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε σε ομιλία του ότι η άρση του απορρήτου σε βάρος του κ. Φλώρου, καθώς και των άλλων στελεχών του στρατού, ήταν παράνομη.

«Μία πράξη δεν καθίσταται νόμιμη όταν φέρει τα εξωτερικά στοιχεία της νόμιμης πράξης αλλά παραβιάζει το Σύνταγμα και το νόμο, στερείται αιτιολογίας και δεν σέβεται την αρχή της αναλογικότητας. Συνεπώς οι παρακολουθήσεις των ηγετών του στρατεύματος ήταν παράνομες. Αν ήταν νόμιμες δεν έπρεπε τα συγκεκριμένα πρόσωπα να παραμένουν και μάλιστα επί μακρόν στην ηγεσία του στρατεύματος», είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι από τις υποκλοπές σε βάρος στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προκύπτει «μείζον ζήτημα αφενός εθνικής ασφάλειας, αφετέρου λειτουργίας του κράτους δικαίου και σεβασμού του Συντάγματος», το οποίο κατοχυρώνει το απόλυτα απαραβίαστο του απορρήτου των επικοινωνιών (άρθρο 19).

Η παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ έγινε αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με απόφασή του αμέσως μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2019 (ΦΕΚ: Τεύχος Α’/119/8.7.2019), έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχό του, βάζοντας τον ανιψιό και Γενικό Γραμματέα του Γρηγόρη Δημητριάδη ως πολιτικά υπεύθυνο της Υπηρεσίας.

Πού εντοπίζεται το ζήτημα με το κράτος δικαίου;

Αν και το άρθρο 19 του Συντάγματος κατοχυρώνει το απόλυτα απαραβίαστο του απορρήτου των επικοινωνιών, η ΕΥΠ παρακολούθησε παράνομα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, εγείροντας σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας και κράτους δικαίου.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ