ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων που ερευνούν τις υποκλοπές
07 • 11 • 2022

Ο Τάσος Τέλλογλου αποκάλυψε ότι ο ίδιος κι ακόμα τρεις δημοσιογράφοι που ερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης από τις κρατικές υπηρεσίες στην Ελλάδα. Η παρακολούθηση δημοσιογράφων καθιστά δυσχερέστατη, αν όχι αδύνατη, την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών και των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), πλήττοντας την ελευθερία του Τύπου και τον ρόλο της σε ένα δημοκρατικό Κράτος Δικαίου.

Στις 24 Οκτωβρίου 2022 ο Τάσος Τέλλογλου προχώρησε σε αποκαλύψεις για συστηματικές παρακολουθήσεις σε βάρος δημοσιογράφων που καλύπτουν το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, σε άρθρο του στο Heinrich Böll Stiftung ο δημοσιογράφος έκανε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της έρευνάς του έπεσε θύμα φυσικής και ψηφιακής παρακολούθησης, καθώς και ότι αστυνομικός επιχείρησε να παγιδεύσει το αυτοκίνητό του.

«Στις 27 Μαΐου 2022 περπατώντας στο Κολωνάκι, συνοικία στο κέντρο της Αθήνας, παρατήρησα ότι ένας νεαρός άνδρας με ένα πλαστικό ποτήρι καφέ στο χέρι και μια τσάντα περασμένη γύρω από τη μέση του με ακολουθούσε. Ήταν 10 το πρωί και κατευθυνόμουν σε μια συνάντηση με μια πηγή που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία λογισμικών για τις ανάγκες των υπηρεσιών ασφαλείας», σημείωσε ο κ. Τέλλογλου, προσθέτοντας: «Λίγες μέρες αργότερα ένας απόστρατος της Ελληνικής Αστυνομίας μου είπε να προσέχω το πάρκινγκ που παρκάρω το αυτοκίνητό μου. Ρώτησα τον υπάλληλο του πάρκινγκ στο Παγκράτι, μια άλλη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, εάν είχε συμβεί κάτι ασυνήθιστο. Μετά από πίεση μου είπε ότι είχε έρθει ένας “κύριος από την αστυνομία και ήθελε να πάει στο αυτοκίνητό σας αλλά δεν τον άφησα”. Στις 2 Μαΐου 2022 με φωτογράφισαν σε καφετέρια ενός προαστίου της Αθήνας, του Νέου Ψυχικού, μετά από μια συνάντησή μου με τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, το πρώτο θύμα του λογισμικού Predator σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Οι αποκαλύψεις του κ. Τέλλογλου εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, καθώς οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων καθιστά δυσχερέστατη, αν όχι πρακτικά αδύνατη, την προστασία των πηγών και των whistleblowers που υπό τον όρο της ανωνυμίας αποκαλύπτουν σε ρεπόρτερ και ΜΜΕ πληροφορίες που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος και εγείρουν το εύλογο ενδιαφέρον του κοινού προς ενημέρωση. 

«Όλα αυτά (σ.σ.: σχετικά με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων), πέρα από παραβίαση της κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, συνιστούν κι ένα σοβαρότατο εμπόδιο στη δουλειά μας», επισήμανε σχετικά ο κ. Τέλλογλου. «Πώς να πας να συναντήσεις και να μιλήσεις σε έναν άνθρωπο όταν ξέρει ότι δεν θα πας μόνος σου; Και τι ρίσκο παίρνει αυτός ή αυτή που συναντιέται μαζί σου; Το πρόβλημα, πέρα από πολιτικό, νομικό και τεχνικό, είναι και βιοποριστικό για όσους επιμένουμε να βιοποριζόμαστε ερευνώντας. Σε συνθήκες απόλυτης μοναξιάς ακόμα και από τις οικογένειές μας».

Μετά τις αποκαλύψεις, εγχώριες και διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδικάζοντας τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων. 

«Οι αποκαλύψεις του Τάσου Τέλλογλου ότι είναι θύματα παρακολούθησης, φυσικής αλλά και μέσω κεραιών κινητής τηλεφωνίας, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοι Θανάσης Κουκάκης, Ελίζα Τριανταφύλλου και Θοδωρής Χονδρόγιαννος, δηλαδή ακριβώς οι δημοσιογράφοι που ερευνούν το θέμα, καθρεφτίζουν μια δυστοπία  που οι δημοσιογράφοι και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους δεν μπορούν να ανεχθούν», ανέφερε σε παρέμβασή της η ΕΣΗΕΑ. «Όπως εύστοχα περιγράφει ο συνάδελφος στο συγκλονιστικό άρθρο του, πέρα από παραβίαση της κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, όλα όσα αποκαλύπτει συνιστούν κι ένα σοβαρότατο εμπόδιο στη δουλειά των δημοσιογράφων, δηλαδή στη λειτουργία της Δημοκρατίας».

Από την πλευρά τους οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) σημείωσαν: «Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τη φυσική παρακολούθηση του Τέλλογλου που κάλυψε το Predator Gate και ακόμη τριών ρεπόρτερ. Οι RSF ζήτησαν εξηγήσεις από τις Αρχές. Απαιτούνται απαντήσεις και έρευνα!».

«Καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει αμέσως στις αιτιάσεις για φυσική παρακολούθηση δημοσιογράφων», σχολίασε στην εκτενή αναφορά του το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute – IPI).

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία και επιρροές, το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα. 

Παρά την κατοχύρωση της ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 του Συντάγματος, οι αποκαλύψεις για παρακολούθήσεις τεσσάρων δημοσιογράφων που ερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών εγείρουν σοβαρό ζήτημα αποτελεσματικής προστασίας της, καθώς πλήττουν τη δημοσιογραφική προστασία πηγών και whistleblowers που υπό τον όρο της ανωνυμίας αποκαλύπτουν σε ρεπόρτερ και ΜΜΕ πληροφορίες που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος και εγείρουν το εύλογο ενδιαφέρον του κοινού προς ενημέρωση.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ