ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 16 • 09 • 2022

Απόπειρα παρακολούθησης του Χρήστου Σπίρτζη με το παράνομο λογισμικό υποκλοπών Predator

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Απόπειρα παρακολούθησης του Χρήστου Σπίρτζη με το παράνομο λογισμικό υποκλοπών Predator
16 • 09 • 2022

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 αποκαλύφθηκε ότι ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης στοχοποιήθηκε με το Predator. Η χρήση ενός παράνομου λογισμικού υποκλοπών σε βάρος ενός βουλευτή και πρώην υπουργού κατά παράβαση του Κράτους Δικαίου εγείρει σοβαρό ζήτημα προστασίας του συνταγματικά κατοχυρωμένου απορρήτου των επικοινωνιών και της εύρυθμης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας ότι ο ίδιος έγινε δύο φορές στόχος απόπειρας παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator.

Η πρώτη απόπειρα έγινε στις 15 Νοεμβρίου 2021, όταν στο κινητό του κ. Σπίρτζη εστάλη SMS με τη φράση «Χρήστο, με το σημερινό θα τα χάσουν σίγουρα», η οποία συνοδευόταν από έναν ψεύτικο σύνδεσμο με παραποιημένη την ιστοσελίδα της ΕφΣυν. Η δεύτερη απόπειρα έγινε τέσσερις μέρες αργότερα, στις 19 Σεπτεμβρίου, όταν ο βουλευτής έλαβε νέο μήνυμα με τη φράση «Χρήστο σου έστειλα και στο άλλο», το οποίο περιείχε σύνδεσμο από την ψεύτικη ιστοσελίδα blogspot.edolio5[.]com.

Η πρώτη απόπειρα ήταν αποτυχημένη, καθώς ο κ. Σπίρτζης δεν πάτησε τον μολυσμένο σύνδεσμο, ωστόσο παραμένει προς διερεύνηση, σύμφωνα με την Καθημερινή, αν η δεύτερη απόπειρα παγίδευσε τελικά το κινητό του βουλευτή. 

Το Predator είναι ένα ισχυρό εργαλείο παρακολούθησης, που επιτρέπει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής σημαντικών πληροφοριών από το κινητό -όπως μυστικών κωδικών, αρχείων, φωτογραφιών, επαφών και ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο- και μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης και να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής, κάνοντας δυνατή την παρακολούθηση οποιασδήποτε ενέργειας πραγματοποιείται μέσω της συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως των συνομιλιών που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο.

Την ίδια περίοδο παρακολουθούνταν με το κακόβουλο λογισμικό και ο Θανάσης Κουκάκης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του inside story, το καλοκαίρι του 2021 το κινητό του δημοσιογράφου χακαρίστηκε με το Predator, με τη σχετική έκθεση αυτοψίας του διεπιστημονικού εργαστηρίου Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο να σημειώνει ότι το τηλέφωνο του Κουκάκη μολύνθηκε από τις 12 Ιουλίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021. Ακόμη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reporters United, η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο το καλοκαίρι του 2020, συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου έως τις 12 Αυγούστου. Μετά τις αποκαλύψεις των υποκλοπών σε βάρος του, ο Κουκάκης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για την υπόθεση.

Εκτός από τη χρονική εγγύτητα των παραπάνω υποθέσεων, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η απόπειρα παρακολούθησης με Predator σε βάρος των δύο πολιτικών προσώπων και του δημοσιογράφου έγινε με τον ίδιο ψεύτικο ιστότοπο, τον blogspot.edolio5[.]com.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί την προμήθεια και τη χρήση του Predator ή άλλου κακόβουλου λογισμικού από τις ελληνικές Αρχές. Ωστόσο, δεν έχει μέχρι σήμερα εντοπίσει ποιος κάνει χρήση του Predator στην Ελλάδα. 

Η υπόθεση των υποκλοπών έχει μέχρι σήμερα οδηγήσει στην παραίτηση του πρώην Γενικού Γραμματέα (και ανιψιού) του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα. Η Βουλή έχει προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής, για τη διερεύνηση του σκανδάλου.

Η εξάπλωση των παράνομων παρακολουθήσεων (σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις συνδυαστικά με τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ) δημιουργούν ερωτήματα γύρω από τη χρήση κακόβουλων λογισμικών υποκλοπών στην Ελλάδα, αλλά και τη λειτουργία της ΕΥΠ, για την οποία θεσμικά υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός, αφού με απόφασή του μόλις μερικές μέρες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2019 (ΦΕΚ: Τεύχος Α’/119/8.7.2019), ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την υπηρεσία υπό τον άμεσο έλεγχό του. Μάλιστα, η χρησιμοποίηση παράνομων μηχανισμών παρακολούθησης, κατά παράβαση και του Συντάγματος, σε βάρος και πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων εγείρει ζήτημα όχι μόνο Κράτους Δικαίου, αλλά και ελευθερίας του Τύπου και εύρυθμης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Αν και το άρθρο 19 του Συντάγματος κατοχυρώνει το απόλυτα απαραβίαστο του απορρήτου των επικοινωνιών, η απόπειρα παρακολούθησης του Χρήστου Σπίρτζη αποδεικνύει ακόμα μια στοχοποίηση με το παράνομο λογισμικό υποκλοπών Predator στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα αφορά βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργό.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ