ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 17 • 11 • 2021

Καταγγελίες και αποκαλύψεις για παρακολούθηση πολιτών από την ΕΥΠ

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Καταγγελίες και αποκαλύψεις για παρακολούθηση πολιτών από την ΕΥΠ
17 • 11 • 2021

Τον Νοέμβριο του 2021 η Εφημερίδα των Συντακτών αποκάλυψε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έθεσε σε «καθεστώς παρακολούθησης» υπαλλήλους μεταναστευτικών οργανώσεων, δημοσιογράφους, δικηγόρους και ανθρώπους που ασχολούνται με το προσφυγικό. Οι αποκαλύψεις, που δεν διαψεύστηκαν ποτέ ευθέως από την κυβέρνηση, δείχνουν ότι οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ εκτρέπονται από τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας και του Κράτους Δικαίου.

Στις 14 Νοεμβρίου 2021 η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Πολίτες σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ». Το δημοσίευμα κατήγγειλε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθεί πολίτες, στους οποίους «περιλαμβάνονται υπάλληλοι μεταναστευτικών οργανισμών, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με το προσφυγικό», ενώ «στο στόχαστρο έχουν μπει και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των αρνητών της πανδημίας όπου και διαπιστώνεται πλήρες «φακέλωμα» των διοργανωτών τους».

Το ρεπορτάζ αποκάλυψε σήμα της ΕΥΠ με το οποίο «ζητούνται πληροφορίες για γυναίκα που εργάζεται στον δημόσιο τομέα […] με την αιτιολογία ότι η εν λόγω «εμφανίζεται ως υπέρμαχος των εργασιακών και ανθρώπινων δικαιωμάτων των μεταναστών συμμετέχοντας σε καμπάνιες…». Σε άλλο σήμα, η ΕΥΠ φέρεται να ζητά ενημέρωση για συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με δικηγόρο που κλήθηκε να υπερασπιστεί σε δικαστήριο έναν μετανάστη.

Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι η ΕΥΠ ζήτησε πληροφορίες για 12χρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία, το οποίο έγινε γνωστό όταν η γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε ένα σκίτσο του. Σύμφωνα με την ΕφΣυν, σε σχετικό σημείωμα η υπηρεσία ζήτησε από αρμόδιο κλιμάκιο να ελέγξει την πληροφορία που έχει στη διάθεσή της ότι ο 12χρονος κρατείται στην προσφυγική δομή της Κω και να συλλέξει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με αυτόν. 

Στις αποκαλύψεις της ΕΥΠ η κυβέρνηση αντέδρασε με διπλή και αντιφατική γραμμή. Συγκεκριμένα: 

  • Στις 15 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δεν διέψευσε τις παρακολουθήσεις πολιτών ούτε αμφισβήτησε τη γνησιότητα των σημάτων της ΕΥΠ. Αντιθέτως, εκθείασε τον «πολύ σπουδαίο έργο-ρόλο» της ΕΥΠ, που «επιτελεί με πολύ μεγάλη επάρκεια», επικαλούμενος «τις απειλές για την εθνική μας ασφάλεια».
  • Στις 24 Νοεμβρίου, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε επιστολή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε πως «η Ελλάδα εμμένει πλήρως στις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας και του κράτους δικαίου [και] κατά συνέπεια δεν υπάρχει παρακολούθηση δημοσιογράφων στην Ελλάδα».
Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Όπως προκύπτει και από την παραπάνω δήλωση του υπουργού Επικρατείας (και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) Γιώργου Γεραπετρίτη, οι αρχές της δημοκρατικής κοινωνίας και του Κράτους Δικαίου είναι ασύμβατες με παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, αλλά και ανθρώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, από τις μυστικές υπηρεσίες.

Δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια ούτε οι δράσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε ο ακτιβισμός, ούτε η δημοσιογραφία, ούτε η κοινωνική συμμετοχή.

Παρόλα αυτά, οι αποκαλύψεις της ΕφΣυν, οι οποίες δεν διαψεύστηκαν ευθέως από την κυβέρνηση, εγείρουν ζήτημα κατά πόσο οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, η οποία πλέον βρίσκεται υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, είναι συμβατές με τη λειτουργία της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ