ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Χρήση χημικών κατά φιλάθλων της ΑΕΚ
08 • 02 • 2023

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αλόγιστη χρήση χημικών εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων κατά φιλάθλων της ΑΕΚ πριν τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (βλ. μεταξύ άλλων 1, 2) πριν την έναρξη του αγώνα ΑΕΚ – Παναθηναϊκός στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 8-1-2023 σημειώθηκε ένταση, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών κατά των φιλάθλων της ΑΕΚ. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων και δημοσίευμα του gazzetta.gr λίγες μέρες μετά η ΠΑΕ ΑΕΚ στέλνει επιστολή στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και στην Αστυνομική Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής, στο πλαίσιο της οποίας τίθεται το ζήτημα της αλόγιστης χρήσης χημικών σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004.

Παρότι η Αστυνομία έχει  τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νόμιμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία.

Η αναφερόμενη σε δημοσιεύματα εκτεταμένη χρήση χημικών εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων κατά φιλάθλων της ΑΕΚ πριν τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό φαίνεται πως εκφεύγει των νομίμων ορίων αστυνομικής δράσης.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ