ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Επίθεση κατά φιλάθλων του Άρη
07 • 11 • 2022

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και ανακοίνωση της ΠΑΕ Άρης δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα σε φιλάθλους της ομάδας μετά τον αγώνα με τον Ατρόμητο. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίες φίλαθλοι του Άρη δέχθηκαν αναίτια επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ μετά τον αγώνα της ομάδας με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι (βλ. περισσότερα για το περιστατικό σε  1, 2, 3, 4, 5).

Σημειώνεται πως κατά τα αναφερόμενα στην από 6-11-2022 ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για το περιστατικό διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης και εμπλεκόμενος αστυνομικός μετακινήθηκε από την Υπηρεσία του.

Που εντοπίζεται το πρόβλημα με το κράτος δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004. 

Παρότι η Αστυνομία έχει  τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία.

Η αναφερόμενη σε δημοσιεύματα και καταγγελίες απρόκλητη επίθεση αστυνομικών δυνάμεων σε φιλάθλους του Άρη φαίνεται, ωστόσο, να εκφεύγει των νομίμων ορίων αστυνομικής δράσης.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ