ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Ανακοίνωση ΕλΕΔΑ για τη χρήση μειωτικών για την προσωπικότητα όρων από την ΕΛ.ΑΣ
03 • 04 • 2023

Σε ζητήματα χρήσης παρωχημένων και κακοποιητικών όρων από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Σύμφωνα με την από 3-4-2023 ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: «Η Ελληνική Αστυνομία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί παρωχημένους και κακοποιητικούς όρους στην επίσημη ιστοσελίδα της, σε επιγραφές κτιρίων και αλλού.

UPDATE: Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι η ΕΛ.ΑΣ., σε συνέχεια της επιστολής μας στις 3 Απριλίου 2023, προχώρησε άμεσα στην αντικατάσταση των όρων στην ιστοσελίδα της και από “Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης” μετονομάστηκε σε “Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης”  https://www.astynomia.gr/…/diefthynsi-allodapon-attikis/. Αντίστοιχα αναμένουμε και την αντικατάσταση των επιγραφών σε όλους τους χώρους που παραμένει ο όρος “λαθρομετανάστες”».

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρεται στο από 25-7-2018 έγγραφο του Υπουργού Δικαιοσύνης και το 26-7-2018 έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ο όρος «λαθρομετανάστης» δεν είναι δόκιμος, δεν συναντάται στην ελληνική νομοθεσία και μπορεί να είναι μειωτικός για την προσωπικότητα του ατόμου. Για το λόγο αυτό, προτάθηκε η εξάλειψη του ως άνω όρου από τα υπηρεσιακά έγγραφα, ως ένας τρόπος συμβολής στην αποφυγή φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού (βλ. μεταξύ άλλων 1, 2, 3).  

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Ο σεβασμός και η προστασία της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας και η απαγόρευση των (άμεσων ή έμμεσων) διακρίσεων αποτελούν ορισμένα από τα κυρίαρχα συστατικά ενός κράτους δικαίου. Αποτελεί δε, υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίζει τη μη ύπαρξη αλλά και την εξάλειψη φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας τα οποία παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα

Η χρήση όρων και εκφράσεων που θα μπορούσαν να συνδέονται, σχετίζονται, παραπέμπουν ή να αναπαράγουν φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, ειδικά στην περίπτωση που αυτό λαμβάνει χώρα σε δημόσια έγγραφα ή από κρατικούς φορείς, δεν συμβαδίζει με τις αρχές και τις αξίες ενός κράτους δικαίου. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται μέχρι πρόσφατα να χρησιμοποιεί (ή να χρησιμοποιούσε) τον όρο «λαθρομετανάστης» στην ιστοσελίδα της και σε επιγραφές αστυνομικών διευθύνσεων, παρά το γεγονός ότι από το 2018 έχει επισημανθεί η ανάγκη εξάλειψης και μη χρήσης του ως άνω όρου. 

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ