ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΡΘΡΑ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 23 • 03 • 2022

Η πτώση της Ελλάδας στην κατάταξη του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Tύπου

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Η πτώση της Ελλάδας στην κατάταξη του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Tύπου
23 • 03 • 2022

 Η Ελλάδα, πέφτοντας κατά πέντε θέσεις από το 2020, βρίσκεται πλέον στην 70η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη της Ελευθερίας του Τύπου. Για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης λήφθηκαν μεταξύ άλλων υπόψη: η προσπάθεια ελέγχου από την κυβέρνηση της ροής πληροφορίας για ζητήματα σχετιζόμενα με την πανδημία και το μεταναστευτικό, ο διαμοιρασμός των 20 εκατομμυρίων προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με δυσανάλογο τρόπο, η αντιμετώπιση των δημοσιογράφων από την αστυνομία, ο έλεγχος της ΕΡΤ, οι νέοι κανόνες για τις διαδηλώσεις και η δολοφονία του Καραϊβάζ. Όλα τα ανωτέρω, θεωρήθηκαν ως ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του τύπου και για αυτό το λόγο η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία των προβληματικών καταστάσεων.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου δημοσιεύεται κάθε χρόνο από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) και αποτελεί ένα στιγμιότυπο της κατάστασης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης  για τις 180 χώρες και περιοχές που περιλαμβάνει. Η αξιολόγηση προκύπτει από τις απαντήσεις των ειδικών σε ένα ερωτηματολόγιο και έχει ως βάση τα κριτήρια του πλουραλισμού, της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης, της ποιότητας του νομοθετικού πλαισίου και της ασφάλειας των δημοσιογράφων σε κάθε χώρα και περιοχή.

Στην κατάταξη του 2021, η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 70 (αντί της θέσης 65 που είχε βρεθεί στην κατάταξη του 2020) και κατατάσσεται στις χώρες που η κατάσταση της ελευθερίας του τύπου είναι προβληματική, απεικονιζόμενη με πορτοκαλί χρώμα στον παγκόσμιο Χάρτη. Ακολούθως, σε ένα κείμενο που φέρει τον τίτλο “Επικίνδυνο κοκτέιλ για την Ελευθερία του Τύπου” αναπτύσσονται ορισμένα από τα ζητήματα που ελήφθησαν υπόψη και οδήγησαν στην τελική κατάταξη. Αναφέροντας γενικά ότι “η ελευθερία του τύπου υπέφερε στην Ελλάδα κατά το έτος 2020” απαριθμούνται οι λόγοι για τους οποίους συνέβη αυτό. 

 Για περισσότερες πληροφορίες για τον δείκτη δείτε την ιστοσελίδα του RSF (στα αγγλικά) καθώς και άρθρο στην εφημερίδα Έθνος (με τα κύρια ευρήματα στα ελληνικά).    

 Εν γένει, η ελευθερία του τύπου και η ανεξαρτησία των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για το κράτος δικαίου. Όπως φαίνεται, ωστόσο, από τα δεδομένα που αποτυπώνται στον Παγκόσμιο Δείκτη της Ελευθερίας του Τύπου για το έτος 2021, η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα παρουσιάζεται ως προβληματική. Το γεγονός αυτό, δεν μπορεί παρά να προκαλεί προβληματισμούς σχετικά με το αν η ελευθερία του τύπου και το δικαίωμα στην πληροφόρηση κατοχυρώνονται, εφαρμόζονται και γίνονται ουσιαστικά σεβαστά.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ