ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 16 • 02 • 2021

Λογοκρισία στην ΕΡΤ για τη δημοσιογραφική κάλυψη της παραβίασης των μέτρων του κορονοϊού από τον πρωθυπουργό

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Λογοκρισία στην ΕΡΤ για τη δημοσιογραφική κάλυψη της παραβίασης των μέτρων του κορονοϊού από τον πρωθυπουργό
16 • 02 • 2021

Τον Φεβρουάριο του 2021 αποκαλύφθηκε περιστατικό λογοκρισίας στην ΕΡΤ για τον τρόπο ειδησεογραφικής κάλυψης του ταξιδιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία, κατά τη διάρκεια του οποίου ο πρωθυπουργός παραβίασε τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2021 διέρρευσε στη δημοσιότητα σημείωμα της διοίκησης της ΕΡΤ, με το οποίο ζητούνταν από τους παραγωγούς και τους δημοσιογράφους της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης να μην μεταδίδουν φωτογραφίες και βίντεο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο σπίτι του βουλευτή Σάμου της ΝΔ, Χριστόδουλου Στεφανάδη. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ικαρία το διήμερο 6-7 Φεβρουαρίου ο κ. Μητσοτάκης φωτογραφήθηκε να παρίσταται στο σπίτι του εν λόγω βουλευτή συνοδεία άλλων 40 ατόμων κατά παράβαση υπουργικών αποφάσεων για μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, το σημείωμα ανέφερε (διατηρείται η στίξη και η ορθογραφία του πρωτότυπου): 

«ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ Δ.ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ 

ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗ (ΤΡΑΠΕΖΙ), ΙΚΑΡΙΑ»

Οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων σημείωσαν σχετικά με το αποτέλεσμα που είχε η λογοκρισία στον τρόπο με τον οποίο καλύφθηκε από την ΕΡΤ η συγκεκριμένη είδηση: «Η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι υπήρξε παρέμβαση. Στο κεντρικό δελτίο των 9 τα πλάνα από το σπίτι του κ. Στεφανάδη (που είχαν προβληθεί για 3-4’’ στο δελτίο των 15.00) αντικαταστάθηκαν από μία φωτογραφία. Το προηγούμενο βράδυ δεν υπήρχε ούτε φωτογραφία. Πράγματι η είδηση υποβαθμίστηκε και από το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών καναλιών. Όμως η ΕΡΤ δεν ανήκει σε εφοπλιστές και εργολάβους για να συγκρίνεται με τα ιδιωτικά κανάλια αλλά στον ελληνικό λαό. Το αίτημα για θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της δεν είναι μόνο των εργαζομένων της, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με την επίσημη αποστολή της, η ΕΡΤ έχει ως σκοπό την παροχή δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, ενώ παράλληλα «αποτελεί φορέα δημοκρατίας και πολιτισμού και συμβάλλει στη διασφάλιση της πολυφωνίας, στην ανεξάρτητη μετάδοση της πληροφορίας και της είδησης και στην προβολή των έργων του λόγου και της τέχνης». Ακόμη, η ΕΡΤ «είναι ανεξάρτητη από το Κράτος, όλους τους φορείς δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας και τα πολιτικά κόμματα». Στο πλαίσιο της ανεξάρτητης λειτουργίας της ΕΡΤ με σκοπό τη μη ελεγχόμενη μετάδοση της πληροφορίας από φορείς εξουσίας, η πρακτική ελέγχου της μεταδιδόμενης είδησης με οδηγίες όπως αυτές που εμπεριέχονταν στο παραπάνω σημείωμα (οδηγίες που εν προκειμένω είχαν σκοπό την άμβλυνση της κριτικής προς τον πρωθυπουργό για παράβαση των μέτρων κατά της πανδημίας) αποτελεί προσπάθεια ελέγχου της ανεξαρτησίας της ΕΡΤ κατά παράβαση της επίσημης αποστολής της και της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας με την οποία είναι επιφορτισμένη από το Σύνταγμα. 

Από την πλευρά της ΕΡΤ τοποθετήθηκε για το ζήτημα ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Φώτης Καφαράκης, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί λογοκρισίας: «Ως γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ οφείλω μια απάντηση στους υπαινιγμούς που διακινούνται στο διαδίκτυο με ένα ανυπόγραφο χαρτί για δήθεν “απαγόρευση” της μετάδοσης φωτογραφιών από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία. Ιδού, λοιπόν, η επίμαχη φωτογραφία που τάχα κόπηκε από την ΕΡΤ, όπως μεταδόθηκε χθες στο μεσημβρινό δελτίο στις 12:00, στις 15:00 -στο οποίο προβλήθηκε και το βίντεο-, αλλά και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21:00 (σ.σ.: ο κ. Καφαράκης ενσωματώνει τρία στιγμιότυπα από τα δελτία ειδήσεων, όπως φαίνονται παρακάτω). Σημειώνω παρεμπιπτόντως ότι η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα κανάλια που πρόλαβαν και μετέδωσαν την είδηση, ήδη από το Σάββατο το βράδυ».

Στις 10 Φεβρουαρίου, η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό, καταγγέλλοντας «κάθε απόπειρα χειραγώγησης της ενημέρωσης». 

«Με αφορμή πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αφορούν οδηγίες σε σχέση με τα ρεπορτάζ στην Ικαρία και την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει το γεγονός και κάθε απόπειρα χειραγώγησης της ενημέρωσης. Τέτοιου είδους ενέργειες πλήττουν την εικόνα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η διοίκηση της ΕΡΤ οφείλει ξεκάθαρες απαντήσεις και η ΕΣΗΕΑ είναι σε επαγρύπνηση για τυχόν μετακύληση ευθυνών σε απλούς εργαζομένους», σημειώνει η Ένωση.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σύμφωνα με τις επιταγές της αποστολής της, η ΕΡΤ οφείλει να παρουσιάζει με αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία τις ειδήσεις, χωρίς επιρροές από τους φορείς δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας, τα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση.

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση παραβιάστηκαν οι παραπάνω αρχές παροχής της συνταγματικά κατοχυρωμένης δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας της ΕΡΤ, αφού δόθηκαν οδηγίες από τη διοίκησή της για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να καλυφθεί η είδηση της παράβασης των μέτρων κατά της πανδημίας από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ικαρία.

Η παραπάνω πρακτική οδήγησε σε λογοκρισία των δημοσιογράφων και των παραγωγών, καθώς και σε χειραγώγηση της ενημέρωσης.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ