ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Λουλουδένια Κρίκη 07 • 02 • 2021

Προβληματισμοί για την παρουσία του Πρωθυπουργού σε πολυπληθές γεύμα σε σπίτι βουλευτή εν μέσω (πανδημικών) περιορισμών

Λουλουδένια Κρίκη
Προβληματισμοί για την παρουσία του Πρωθυπουργού σε πολυπληθές γεύμα σε σπίτι βουλευτή εν μέσω (πανδημικών) περιορισμών
07 • 02 • 2021

Τον Φεβρουάριο του 2021 ο Πρωθυπουργός παρευρέθηκε σε γεύμα περίπου 30-40 ατόμων στο σπίτι του βουλευτή Σάμου στον Εύδηλο Ικαρίας ενώ ήταν σε ισχύ σκληρά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του COVID-19.

Με επίσημη αιτιολογία την επιθεώρηση της πορείας του εμβολιασμού, ο Πρωθυπουργός μετέβη στο νησί της Ικαρίας από τις 6 μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2021. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του βιντεοσκοπήθηκε να παρίσταται στο σπίτι του βουλευτή Σάμου συνοδεία άλλων 40 ατόμων δημιουργώντας προβληματισμούς για πιθανές παραβιάσεις των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που βρισκόταν σε εφαρμογή, ίσχυαν σκληρά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς της νόσου COVID-19, με την ύπαρξη «χαλαρού lockdown» και απαγόρευση μετακίνησης για τους πολίτες για μη-αναγκαίους σκοπούς. 

Ενώ είναι γεγονός ότι οι όποιοι περιορισμοί δεν αφορούσαν ουδέποτε μέλη της Κυβέρνησης για μετακινήσεις που αφορούσαν στην άσκηση των καθηκόντων τους, περαιτέρω προβληματισμούς δημιούργησε το γεγονός ότι την ημέρα πριν το προαναφερόμενο γεύμα είχαν ανακοινωθεί ακόμα πιο αυστηροί περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών ανά την Ελλάδα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασία να δηλώνει: «Όσο δε μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ρίσκο για περαιτέρω διασπορά και εξάπλωση του ιού. Γιατί η κινητικότητα σημαίνει επαφές, λίγες – πολλές, αραιές – συχνές, παρόλα αυτά επαφές» και να εφαρμόζεται απαγόρευση στην κυκλοφορία στην Αττική μετά τις 6 μ.μ. το Σάββατο και την Κυριακή.

Στο ερώτημα αν θα ζητούσε συγγνώμη από τους πολίτες, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να ζητήσει συγγνώμη, γιατί δεν συμμετείχε σε καμία συγκέντρωση εν μέσω της πανδημίας, και πως κατά τη διάρκεια του γεύματος τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί, σημειώνοντας πως: «Δεν πήγα στην Ικαρία για διακοπές. Ημουν μόνο με τους συνεργάτες μου. Οι ίδιοι που ήταν στη βεράντα ήταν και στο ελικόπτερο. Δεν θα επαναληφθεί τέτοια εικόνα»

Σύσσωμη ήταν η κριτική της αντιπολίτευσης με το Κίνημα Αλλαγής να σημειώνει πιο συγκεκριμένα σε ανάρτηση του στο twitter ότι αυτό που παρατηρείται είναι μια κυβέρνηση «υπεράνω του νόμου. Συνωστισμός και φαγοπότια επιτρέπονται μόνο γι’ αυτούς.»

Το ζήτημα πιθανής παραβίασης περιοριστικών μέτρων από τον Πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη αναδημοσίευσαν και διεθνή μέσα ενημέρωσης, με τον Guardian να κάνει δηλώσεις για μεγάλων διαστάσεων πολιτικό ατόπημα που προκαλεί θυμό στην Αθήνα και για καταγγελίες ότι υπήρξε παραβίαση κατά πολύ του επιτρεπόμενου ορίου ατόμων για συγκεντρώσεις σε σπίτια, με το Euronews και το Politico να κάνουν λόγο για δεύτερη παραβίαση των θεσπισμένων περιοριστικών μέτρων από τον Πρωθυπουργό αναφερόμενοι και στα γεγονότα της Πάρνηθας .

Συμπληρωματικά, βάση στους προβληματισμούς δημιουργεί και το γεγονός ότι δόθηκε ανεπίσημη εντολή από την διεύθυνση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να μην «παίξουν» οι φωτογραφίες από το γεύμα στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ .

Σημαντικό είναι να υπογραμμισθεί ότι τις ημέρες που οδηγούσαν στην επίσκεψη της κυβέρνησης στην Ικαρία, ήρθαν στη δημοσιότητα αρκετές ειδήσεις για πρόστιμα και συλλήψεις για συνωστισμό σε σπίτια. Χαρακτηριστικα στην Κυψέλη, για την διεξαγωγή πάρτι με 41 ατόμων, ο ιδιοκτήτης συλλήφθηκε και να του βεβαιώθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ, με τους συμμετέχοντες να δέχονται και εκείνοι πρόστιμο ύψους 300 ευρώ. Κάτι αντίστοιχο δεν φαίνεται να έλαβε, ωστόσο, χώρα στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Που βρίσκεται το πρόβλημα με το κράτος δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου όλοι, όχι μόνο θεωρούνται αλλά και είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Είναι τουλάχιστον ανήθικο (αν όχι παράνομο) να υπάρχουν διακρίσεις ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζονται κάποια συγκεκριμένα άτομα/ομάδες λόγω του κυβερνητικού τους πόστου.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο Πρωθυπουργός με άλλα πέντε κυβερνητικά στελέχη παρευρέθηκαν σε πολυπληθές γεύμα σε σπίτι βουλευτή εν μέσω αυξανόμενων περιορισμών σε όλη την χώρα και «χαλαρού lockdown» και ενώ η ατομική ευθύνη βρισκόταν στο κέντρο της κυβερνητικής τακτικής αντιμετώπισης της πανδημίας.

Πέραν του ότι υπάρχουν βάσιμοι προβληματισμοί για πιθανή παραβίαση των περιοριστικών μέτρων  μια κυβέρνηση και τα στελέχη της οφείλουν να λειτουργούν ως παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή για την υπόλοιπη κοινωνία.

Λουλουδένια Κρίκη
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ