ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Η Δημόσια Τηλεόραση υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού
18 • 10 • 2020

Τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση έθεσε την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, ενισχύοντας τον έλεγχο του Μεγάρου Μαξίμου στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και το μοναδικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Μετά την επικράτηση στις εκλογές του 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε με Προεδρικό Διάταγμα (Τεύχος Α’ 119/ 08.07.2019) υπό την εποπτεία του Μεγάρου Μαξίμου τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία είναι ο εποπτευόμενος φορέας της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. 

Το άρθρο 5 του ΠΔ αναφέρει συγκεκριμένα ότι «[…] στον Πρωθυπουργό μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπως αυτή οργανώθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Ε’ του π.δ. 82/2017 και η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων όπως οργανώθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ’ του ίδιου π.δ.»

Ωστόσο, η απόφαση Μητσοτάκη να θέσει υπό την εποπτεία του την ΕΡΤ δέχθηκε ανάλογη κριτική, αφού θεωρήθηκε ως δείγμα συγκεντρωτισμού εξουσιών και ελέγχου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από την κυβέρνηση. 

Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2020, στη γνωμοδότηση με αριθμ. 174/2020 του Ε’ Τμήματός του, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους, έννοια που υπερβαίνει, ως προς την έκταση και το περιεχόμενο, την έννοια της κρατικής εποπτείας, φορέας δε ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι αποκλειστικώς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και όχι η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση».

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η Ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία και επιρροές, το δημοσιογραφικό επάγγελμα. 

Ακόμη, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και τα πρακτορεία ειδήσεων θα πρέπει να λειτουργούν ανεπηρέαστα από την κρατική εξουσία και την κυβέρνηση, τα κακώς κείμενα της οποίας πρέπει να αναδεικνύουν δημόσια προς χάριν του ελέγχου της εξουσίας. Μόνο ανεξάρτητες αρχές, όπως θεωρητικά είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) πρέπει να εποπτεύουν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και το ΑΠΕ-ΜΠΕ και όχι κάποιο κυβερνητικό γραφείο, όπως του πρωθυπουργού.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ