ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Θανατηφόρα βία από αστυνομικό κατά παράβαση της νομοθεσίας
08 • 07 • 2023

Στις 8 Ιουλίου 2023, αστυνομικός φέρεται να έκανε παράνομη χρήση του όπλου του (κατά παράβαση του άρθρου 3 παρ. 7 του ν. 3169/2003), με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό 20χρονου Σύριου. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ. Για ακόμα μια περίπτωση αδιαφορίας ως προς τις απαγορεύσεις χρήσης του οπλισμού εκ μέρους αστυνομικών Αρχών κάνει λόγο η ΕλΕΔΑ.

Στις 8 Ιουλίου 2023, αστυνομικός πυροβόλησε 20χρονο Σύριο μετά από καταδίωξη κοντά στη Λάρισα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Μετά το περιστατικό, η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι για την υπόθεση ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας και σε βάρος του αστυνομικού σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Κοντά σε σταθμό διοδίων της Λάρισας, αστυνομικοί τού έκαναν σήμα να σταματήσει, όμως εκείνος ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει καταδίωξη με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη.

Λίγο αργότερα, ο νεαρός Σύριος έκανε αναστροφή στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ στη συνέχεια εισήλθε σε επαρχιακό δρόμο. Σύντομα, το αυτοκίνητο προσέκρουσε σε τοίχο και ακινητοποιήθηκε. Τότε ο οδηγός προσπάθησε να διαφύγει με τα πόδια. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχε στην καταδίωξη πυροβόλησε, με συνέπεια μια σφαίρα να τραυματίσει θανάσιμα τον Σύριο.

«Η ελληνική πολιτεία αδυνατεί πια να δώσει μια σοβαρή και πειστική εξήγηση για τις επαναλαμβανόμενες αυτές ενέργειες των αστυνομικών της οργάνων και οφείλει να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για την έξαρση θανατηφόρας αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Ο κατάλογος των νεκρών από σφαίρες αστυνομικών, δυστυχώς, μεγαλώνει την ίδια στιγμή που η στάση ανοχής πειθαρχικών προϊσταμένων και εισαγγελέων προς τους εγκαλούμενους αστυνομικούς διογκώνει το πρόβλημα και αποδεικνύεται επικίνδυνη τόσο για τη νομιμότητα όσο και για την κοινωνική συνοχή», σημείωσε στην ανακοίνωσή της η ΕλΕΔΑ, προσθέτοντας: «Η ΕΛ.ΑΣ. και η ελληνική δικαιοσύνη έχουν την ευκαιρία, έστω την ύστατη στιγμή, να καταδείξουν ότι διαθέτουν την αναγκαία στη δημοκρατία μας θεσμική επάρκεια: να διασφαλίσουν την αμερόληπτη και διεξοδική διερεύνηση του συμβάντος και να αποδώσουν ακριβοδίκαια και με βάση τον νόμο την ευθύνη για τον θάνατο ενός ανθρώπου από όπλο αστυνομικού, ασχέτως καταγωγής και μητρώου».

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου οι διωκτικές και αστυνομικές Αρχές οφείλουν να συμμορφώνονται με τα όρια που θέτει η νομοθεσία για την άσκηση του κρατικού μονοπωλίου της βίας και, πιο ειδικά, για τη χρήση του οπλισμού που φέρουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αστυνομικός φέρεται να έκανε παράνομη χρήση του οπλισμού του, καθ’ υπέρβαση των ορίων του νόμου και συγκεκριμένα κατά παράβαση του άρθρου 3 παρ. 7 του ν. 3169/2003 (ΦΕΚ Α’ 189/24.7.2003), με συνέπεια τον θάνατο του 20χρονου Σύριου. 

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ