ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 21 • 11 • 2021

Πόρισμα Επιτροπής LIBE και δηλώσεις Επιτρόπου Γιόχανσον για έλλειψη μέτρων κατά των παράνομων επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Πόρισμα Επιτροπής LIBE και δηλώσεις Επιτρόπου Γιόχανσον για έλλειψη μέτρων κατά των παράνομων επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα
21 • 11 • 2021

Η Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η αρμόδια επίτροπος Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ίλβα Γιόχανσον υπογραμμίζουν τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) για ελλιπή δράση και διερεύνηση των καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις στην ελληνική επικράτεια.

Τον Ιούλιο του 2021 η ομάδα εργασίας για τον έλεγχο του οργανισμού Frontex, η οποία συστάθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης του Ευρωκοινοβουλίου (Επιτροπή LIBE), εξέδωσε πόρισμα με εκτενείς αναφορές στις καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων στην ελληνική επικράτεια. Η εν λόγω ομάδα εργασίας δημιουργήθηκε με σκοπό τη διερεύνηση της εμπλοκής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) σε περιστατικά παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων και πιο συγκεκριμένα επαναπροωθήσεων.

Όπως αναφέρουν σε κοινό Δελτίο Τύπου έξι ανθρωπιστικές οργανώσεις (ΑΡΣΙΣ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες GCR, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ΕλΕΔΑ, HIAS Ελλάδος, HumanRights360 και Refugee Support Aegean RSA), η ομάδα εργασίας της Επιτροπής LIBE σημειώνει ότι ο Frontex αφενός αμέλησε να λάβει υπόψη τις συστηματικές και αξιόπιστες αναφορές για επαναπροωθήσεις από διεθνή και εθνικά εποπτικά όργανα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφετέρου δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς σε εσωτερικές αναφορές για πιθανά περιστατικά παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις 8 Ιουλίου 2021, λίγες ημέρες πριν δημοσιευτεί το πόρισμα της Επιτροπής LIBE, η αρμόδια επίτροπος Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ίλβα Γιόχανσον έστειλε επιστολή σε πέντε ανθρωπιστικές οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών, αναφέροντας ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις αναφορές και εκθέσεις σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές Αρχές, κάνοντας μάλιστα και ρητή αναφορά στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη και επισημαίνοντας ξανά την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να διεξαγάγει μια ενδελεχή και διαφανή έρευνα για τις καταγγελίες. 

Η επαναπροώθηση προσφύγων, σύμφωνα και με τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, απαγορεύεται από το άρθρο 33 της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, γνωστή και ως Σύμβαση Γενεύης.

Με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις οι έξι προαναφερόμενες οργανώσεις σημείωσαν τα εξής: «Οι επαναπροωθήσεις είναι μια απαράδεκτη κατά το διεθνές δίκαιο πρακτική που εκθέτει τους πρόσφυγες σε κίνδυνο ζωής και επαναπροώθησης σε τόπο όπου διατρέχουν κίνδυνο ζωής ή στέρησης της ελευθερίας. Μια ευνομούμενη πολιτεία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διεθνείς συμβάσεις που τα προστατεύουν και τις αρχές του κράτους δικαίου, οφείλει να απέχει πλήρως από τέτοιες παράνομες πρακτικές. Όταν δε υπάρχουν καταγγελίες για τέτοιες επιχειρήσεις, οφείλει να τις διερευνά σε βάθος και με διαφάνεια και όχι να επικαλείται συνωμοσίες και να στρέφεται κατά των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών».

Ευχαριστίες στις ακόλουθες οργανώσεις και θεσμούς για την συνεισφορά τους στην παρούσα αναφορά: Generation 2.0ΕΕΔΑ.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου οι Αρχές οφείλουν να απόσχουν από παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την επικράτειά τους. Ως εκ τούτου, και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίζει αποτελεσματικές διαδικασίες διεθνούς προστασίας, οι οποίες θα προστατεύουν τους αιτούντες από πόλεμο, ανελεύθερα και αντιδημοκρατικά καθεστώτα και άλλους κινδύνους που διατρέχουν στις χώρες προέλευσης.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το πόρισμα της ομάδας εργασίας της Επιτροπής LIBE και την τοποθέτηση της Επιτρόπου Γιόχανσον, η Ελλάδα δεν έχει αναπτύξει αποτελεσματική δράση για να διερευνήσει και να σταματήσει τις παράνομες επαναπροωθήσεις που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική επικράτεια κατά παράβαση του εθνικού και διεθνούς δικαίου.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ