ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 31 • 07 • 2022

Καταγγελία περιστατικού αστυνομικής βίας κατά Λ. και Χ. Αρχοντή

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταγγελία περιστατικού αστυνομικής βίας κατά Λ. και Χ. Αρχοντή
31 • 07 • 2022

Περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας κατήγγειλαν η ηθοποιός Λίλιαν Αρχοντή και η κόρη της, Χριστίνα. 

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε η Λίλιαν Αρχοντή, η ίδια και η κόρη της, Χριστίνα, έγιναν δέκτες βίαιης και αυθαίρετης συμπεριφοράς από αστυνομικούς σε πλατεία του κέντρου κοντά στον Κολωνό, το απόγευμα της 31ης Ιουλίου 2022.  Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων μιλώντας στην espressonews.gr «…Η Χριστίνα μού φαινόταν πολύ φοβισμένη, είχε γουρλώσει τα μάτια της και, πάνω που πήγε να του πει το όνομά της, την αρπάζει από το χέρι και με μια κίνηση τη ρίχνει μπρούμυτα στο πεζοδρόμιο… Εγώ φώναζα “το παιδί μου, αφήστε το παιδί μου, βοήθεια!”

Μάλιστα, ο αστυνομικός που χτύπησε τη Χριστίνα, ο οποίος οδηγούσε κιόλας, έκλεισε το μάτι στον άλλον λέγοντας “κοίτα να δεις τι θα της κάνω τώρα…”, άρχισε να τρέχει σαν τρελός και να μας κάνει κύκλους μέσα από στενά. Μέχρι και ο άλλος αστυνομικός πρέπει να τρόμαξε κάποια στιγμή, γιατί του είπε να ηρεμήσει…

Στο Τμήμα ήταν όλα μέλι γάλα. Μας φέρθηκαν πολύ καλά. Βέβαια, δεν μας επέτρεψαν να πάμε στο νοσοκομείο, καθώς θα περνούσαμε Αυτόφωρο, αλλά ήταν ευγενικοί απέναντί μας…Μόλις δε εξέφρασα την οργή μου για ό,τι συνέβη, ήταν συγκαταβατικοί. “Εντάξει, ξεχάστε το περιστατικό, μην μπλέξεις τώρα τα κανάλια, όλα θα πάνε καλά” μου έλεγαν…». (βλ. περισσότερα για την καταγγελία και το περιστατικό σε  1, 2, 3

 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004.

Παρότι η Αστυνομία έχει  τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νόμιμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία.

Η σύμφωνα με καταγγελία απρόκλητη, βίαιη και αυθαίρετη συμπεριφορά που επέδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις κατά των Λ. και Χ. Αρχοντή φαίνεται, ωστόσο, να εκφεύγει των νομίμων ορίων της αστυνομικής δράσης. 

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ