Κατά τη συνεδρίαση της Βουλής στις 25 Ιανουαρίου 2023, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) είχε θέσει υπό παρακολούθηση έξι ανώτατους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους με σημαίνουσες θέσεις στην κυβέρνηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα, η ΕΥΠ είχε άρει το απόρρητο των επικοινωνιών σε βάρος του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του αρχηγού ΓΕΣ Χαράλαμπου Λαλούση, του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρου Διακόπουλου, του επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Αριστείδη Αλεξόπουλου, καθώς και του προκατόχου του τελευταίου στην ίδια θέση, Θεόδωρου Λάγιου.
Η γνωστοποίηση των υποκλοπών στη Βουλή έγινε κατόπιν συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστο Ράμμο. Τα ευρήματα για τις επισυνδέσεις σε βάρος ανώτατων αξιωματούχων του στρατεύματος και της κυβέρνησης προήλθαν από έλεγχο που πραγματοποίησε η ΑΔΑΕ στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, με σκοπό να διαπιστώσει πέρα πάσης αμφιβολίας αν τα παραπάνω πρόσωπα είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.
Μετά τις αποκαλύψεις, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου (ΑΠΘ) και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε σε ομιλία του ότι η άρση του απορρήτου σε βάρος ανώτατων αξιωματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν παράνομη.
«Οι υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών κατά παράβαση του άρθρου 19 παρ.1 Συντ, είτε με συμβατικές είτε με εξελιγμένες τεχνικές μεθόδους είτε με τη σατανική σύμπτωση και των δυο (σ.σ.: αναφορά σε παρακολούθηση τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το παράνομο λογισμικό υποκλοπών Predator), συνιστούν πρωτίστως αξιόποινη πράξη», υποστήριξε σε κείμενό του ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει δε ούτε στοιχειώδης νομιμοφάνεια όταν παραβιάζεται το απόρρητο των επικοινωνιών ευρωβουλευτή, που διαθέτει σε εθνικό επίπεδο τη νομική προστασία του βουλευτή, με επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας. Το βουλευτικό απόρρητο του άρθρου 61 παρ. 3 ως ειδικότερη διάταξη θέτει, απευθείας εκ του Συντάγματος, πρόσθετα ειδικότερα όρια στις κάμψεις του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου που προβλέπονται στο άρθρο 19 παρ.1. Τα άρθρα 8 της ΕΣΔΑ και 7 του ΧΘΔ της ΕΕ, ενισχύουν και δεν απομειώνουν τις εγγυήσεις. Δεν μπορεί να παρακολουθείται βουλευτής ή ευρωβουλευτής και κατά μείζονα λόγο αρχηγός κόμματος για λόγους “εθνικής ασφαλείας”. Τέτοιες δικαιολογίες είναι εξίσου κακές και βλαπτικές με την πράξη καθεαυτήν. Η θέση του Πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη αλλά πολιτικά εσφαλμένη είναι μεγάλων διαστάσεων σφάλμα. Μπορούν άραγε να παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων, για λόγους «εθνικής ασφάλειας» εάν το σταθμίσει ο εκάστοτε πρωθυπουργός και το εγκρίνει ένας εισαγγελέας εφετών; Όχι βέβαια».
Η παρακολούθηση των παραπάνω αξιωματούχων έγινε αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με απόφασή του αμέσως μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2019 (ΦΕΚ: Τεύχος Α’/119/8.7.2019), έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχό του, βάζοντας τον ανιψιό και Γενικό Γραμματέα του Γρηγόρη Δημητριάδη ως πολιτικά υπεύθυνο της Υπηρεσίας.
Αν και το άρθρο 19 του Συντάγματος κατοχυρώνει το απόλυτα απαραβίαστο του απορρήτου των επικοινωνιών, η ΕΥΠ υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρακολούθησε παράνομα ανώτατους δημόσιους λειτουργούς της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων, εγείροντας σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας και κράτους δικαίου.
Αριθμός Λογαριασμού: 1100 0232 0016 560
IBAN: GR56 0140 1100 1100 0232 0016 560
BIC: CRBAGRAA
Στον αγώνα μας για Λογοδοσία και Διαφάνεια, απέναντι σε οτιδήποτε υπονομεύει τις αρχές της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Γιατί η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη.
Είναι στο χέρι μας να μη στεκόμαστε απαθείς ή κυνικοί.
Δες πώς μπορείς να μας βοηθήσεις, εδώ!