ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Εκπαίδευση στις φυλακές – Υπόθεση Δημάκη 2022
25 • 03 • 2022

Ο Β. Δημάκης, κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, προχωρά για μία ακόμη φορά σε απεργία πείνας και δίψας, καταγγέλλοντας τον περιορισμό του δικαιώματός του στην εκπαίδευση και την καθυστέρηση εισαγωγής της αίτησής του για λήψη εκπαιδευτικής άδειας στο αρμόδιο όργανο των φυλακών. Κατόπιν της έναρξης της απεργίας αυτής, η αίτησή του εισάγεται προς συζήτηση, του χορηγείται εκπαιδευτική άδεια και ο ίδιος σταματά την απεργία.

Στις 14-3-2022, ο Β. Δημάκης, κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, προχωρά για 3η φορά σε απεργία πείνας και δίψας, προκειμένου να προασπίσει το δικαίωμά του στην εκπαίδευση (βλ. για την απεργία στην οποία είχε προχωρήσει κατά το 2018 εδώ και κατά το 2020 εδώ). Όπως καταγγέλλει: “Από 28/02 , ξεκίνησαν τα μαθήματα στη σχολή μου στο πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ…Απομένουν δύο μαθήματα υποχρεωτικά για να πάρω το πτυχίο μου, αλλά το Τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο αδειών, αρνείται πεισματικά να εισάγει την αίτησή μου προς εξέταση”, με αυτόν τον τρόπο “προσπαθούν ακόμα και τώρα στα τελειώματα να μου κάνουν κακό απομακρύνοντας με δίχως λόγο από την εκπαιδευτική διαδικασία” και πως “Το μόνο πράγμα που μας έχουν “προσφέρει” μέχρι τώρα είναι ένα σωρό τεχνηέντως τοποθετημένα προσκόμματα, δυσκολεύοντας την φοίτηση μας”.

Στις 15-3-2022, το αίτημα για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας του Β. Δημάκη εισάγεται στο τριμελές πειθαρχικό συμβούλιο και γίνεται δεκτό, καθώς όπως του είπαν η καθυστέρηση οφειλόταν σε ένα μπέρδεμα, και ο ίδιος σταματά την απεργία πείνας και δίψας. Για ακόμα μία φορά, ωστόσο, προκειμένου να ασκήσει το κατοχυρωμένο δικαίωμά του στην εκπαίδευση έφτασε να θέτει σε κίνδυνο την ζωή του. 

Σημειώνεται τέλος, πως το γεγονός ότι ο Β. Δημάκης παραβίασε την συγκεκριμένη φορά τους όρους της άδειάς του, δεν ανατρέπει το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση και δεν μπορεί να “δικαιολογήσει” το ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έφθασε σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις να κάνει απεργία πείνας και δίψας, προκειμένου να μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμά του στην εκπαίδευση (πρβλ. επιστολή Β. Δημάκη που αναφέρει τους λόγους για τους οποίους παραβίασε την άδεια και το από 20-3-2022 άρθρο της Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων). Άλλωστε, η τήρηση των όρων της άδειας αφορά ατομικά τον εκάστοτε κρατούμενο ενώ ο σεβασμός των δικαιωμάτων των κρατουμένων εκ μέρους της πολιτείας αποτελεί υποχρέωσή της και συνιστώσα ενός κράτους δικαίου. 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Η επιβολή μίας ποινής εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς, και ειδικότερα την ειδική και γενική πρόληψη καθώς και την επανένταξη του ατόμου. Η έκτιση αυτής της ποινής σε ένα κατάστημα κράτησης έχει ως αποτέλεσμα την αποστέρηση του δικαιώματος της ελευθερίας του ατόμου. 

Τα λοιπά δικαιώματα των κρατουμένων, ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται και το κράτος έχει την υποχρέωση να μεριμνά για την ουσιαστική άσκηση και προστασία τους. Αυτό ισχύει μεταξύ άλλων και για το δικαίωμα στην εκπαίδευση. 

Σε ένα κράτος δικαίου, λοιπόν, οι κρατικές αρχές οφείλουν να σέβονται και να εξασφαλίζουν την άσκηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, χωρίς να χρειάζεται οι τελευταίοι να προβούν σε εκ του μηδενός διεκδίκηση των όσων δικαιωμάτων θα έπρεπε να απολαμβάνουν εξ αρχής σύμφωνα με τα οριζόμενα στο  νόμο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κρατούμενος Β. Δημάκης, προχώρησε για μία ακόμα φορά σε απεργία πείνας και δίψας, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο τη ζωή του, προκειμένου να μπορέσει να εξασκήσει το κατοχυρωμένο δικαίωμά του στην εκπαίδευση.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ