ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 29 • 11 • 2022

Παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μέσω Predator

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μέσω Predator
29 • 11 • 2022

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, ο βουλευτής και υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έπεσε θύμα παρακολούθησης με το παράνομο λογισμικό υποκλοπών Predator στα τέλη του 2021. Τη χρήση του Predator αρνείται το Μαξίμου, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπίσει ποιος παράνομα παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο απόρρητο των επικοινωνιών ακόμα και σε βάρος μελών της Βουλής και της ελληνικής κυβέρνησης.

Στις 13 Νοεμβρίου 2022 το Βήμα δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο το τηλέφωνο του βουλευτή και υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια παγιδεύτηκε με το κακόβουλο λογισμικό υποκλοπών Predator.

«Ανάμεσα στους παρακολουθούμενους [με το Predator] ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – με παγίδευση του τηλεφώνου που προσδιορίζεται πριν από έναν χρόνο – μέσω ύποπτου SMS», ανέφερε μεταξύ άλλων η εφημερίδα. Λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης του ρεπορτάζ, η στοχοποίηση του κ. Δένδια με το λογισμικό υποκλοπών έλαβε χώρα στα τέλη του 2021, περίοδο κατά την οποία στοχοποίθηκαν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

Το Βήμα σημειώνει ότι ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος (που σύμφωνα με τις έρευνες του inside story και των Reporters United και ΕφΣυν εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών) είχε άμεση σχέση με την ενεργοποίηση του Predator στην Ελλάδα αλλά και με την επιλογή των θυμάτων παρακολούθησης μέσω του κακόβουλου λογισμικού υποκλοπών.

Το Predator είναι ένα ισχυρό εργαλείο παρακολούθησης, που επιτρέπει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής σημαντικών πληροφοριών από το κινητό -όπως μυστικών κωδικών, αρχείων, φωτογραφιών, επαφών και ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο- και μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης και να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής, κάνοντας δυνατή την παρακολούθηση οποιασδήποτε ενέργειας πραγματοποιείται μέσω της συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως των συνομιλιών που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα δεν έχει ψηφιστεί νομοθετικό πλαίσιο που να προβλέπει τη δυνατότητα χρήσης λογισμικών όπως είναι το Predator. Ακόμη, ο βασικός νόμος για τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) δεν περιέχει καμία πρόβλεψη για τους όρους χρησιμοποίησης τέτοιου είδους λογισμικών (ν. 3649/2008ΦΕΚ 39/Α’/3.3.2008). Ως εκ τούτου, η στοχοποίηση και η παρακολούθηση στόχων μέσω Predator ή οποιουδήποτε άλλου παρόμοιου μηχανισμού παρακολούθησης στην Ελλάδα είναι καθόλα παράνομη, είτε γίνεται από τις κρατικές Αρχές είτε από ιδιώτες, και παραβιάζει το άρθρο 19 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει το απόλυτα απαραβίαστο των επικοινωνιών («Tο απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο»).

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί την προμήθεια και τη χρήση του Predator ή άλλου κακόβουλου λογισμικού από τις ελληνικές Αρχές. Ωστόσο, δεν έχει μέχρι σήμερα εντοπίσει ποιος κάνει χρήση του Predator στην Ελλάδα. 

Η εξάπλωση των παράνομων παρακολουθήσεων δημιουργούν ερωτήματα γύρω από τη χρήση κακόβουλων λογισμικών υποκλοπών στην Ελλάδα, αλλά και τη λειτουργία της ΕΥΠ, για την οποία θεσμικά υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός, αφού με απόφασή του μόλις μερικές μέρες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2019 (ΦΕΚ: Τεύχος Α’/119/8.7.2019), ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την υπηρεσία υπό τον άμεσο έλεγχό του. Μάλιστα, η χρησιμοποίηση παράνομων μηχανισμών παρακολούθησης, κατά παράβαση και του Συντάγματος, σε βάρος και πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων εγείρει ζήτημα όχι μόνο Κράτους Δικαίου, αλλά και ελευθερίας του Τύπου και εύρυθμης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Αν και το άρθρο 19 του Συντάγματος κατοχυρώνει το απόλυτα απαραβίαστο του απορρήτου των επικοινωνιών, η παρακολούθηση του βουλευτή και υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αποδεικνύει την παραβίαση του παραπάνω δικαιώματος με ένα πανίσχυρο και παράνομο λογισμικό, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιήθηκε κατά ενός μέλους της Βουλής και της ελληνικής κυβέρνησης.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ