ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ
22 • 12 • 2022

Στις 11 Δεκεμβρίου 2022 αποκαλύφθηκε ότι για διάστημα τουλάχιστον δύο ετών (24 Δεκεμβρίου 2019 – 17 Νοεμβρίου 2021) η ΕΥΠ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρακολουθούσε -με επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας- τον νυν υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη. Η άρση του απορρήτου σε βάρος του βουλευτή εγείρει σοβαρό ζήτημα συμβατότητας με το Κράτος Δικαίου και το Σύνταγμα, το οποίο κατοχυρώνει το απόλυτα απαραβίαστο των επικοινωνιών των πολιτών.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2022 η εφημερίδα Documento δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο βουλευτής και υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης τέθηκε υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) για τουλάχιστον δύο χρόνια, ενόσω ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του κ. Χατζηδάκη έγινε με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

Από δελτίο παρακολούθησης της ΕΥΠ προκύπτει ότι ο υπουργός ήταν υπό παρακολούθηση από τις 21 Νοεμβρίου 2020 έως τις 17 Νοεμβρίου 2021, δηλαδή για έναν χρόνο. Ωστόσο, οι υποκλοπές σε βάρος του κ. Χατζηδάκη φαίνεται ότι εκτείνονταν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κι αυτό γιατί «σύμφωνα με τις καταγραφές των συνομιλιών του Κωστή Χατζηδάκη», αναφέρει το Documento, «υπάρχει και μια καταγεγραμμένη επικοινωνία του με τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. Η επίμαχη -επιβεβαιωμένη από τον ίδιο τον Θανάση Κουκάκη- επικοινωνία, αφορά sms που έστειλε στον υπουργό ο δημοσιογράφος στις 24 Δεκεμβρίου 2019».

Σ’ αυτό το μήνυμα ο κ. Κουκάκης ενημέρωνε τον κ. Χατζηδάκη για μια νέα εξέλιξη σχετική με το οικονομικό ρεπορτάζ το οποίο κάλυπτε, συγκεκριμένα για το γεγονός ότι η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών ζήτησε από την Τράπεζα Πειραιώς να καταθέσει μήνυση, ώστε να συνεχιστεί η δίωξη εναντίον της προηγούμενης διοίκησης της τράπεζας με φόντο την υπόθεση Σάλλα – Λογοθέτη.

«Οι υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών κατά παράβαση του άρθρου 19 παρ.1 Συντ, είτε με συμβατικές είτε με εξελιγμένες τεχνικές μεθόδους είτε με τη σατανική σύμπτωση και των δυο (σ.σ.: αναφορά σε παρακολούθηση τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το παράνομο λογισμικό υποκλοπών Predator), συνιστούν πρωτίστως αξιόποινη πράξη», υποστήριξε σε κείμενό του ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει δε ούτε στοιχειώδης νομιμοφάνεια όταν παραβιάζεται το απόρρητο των επικοινωνιών ευρωβουλευτή, που διαθέτει σε εθνικό επίπεδο τη νομική προστασία του βουλευτή, με επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας. Το βουλευτικό απόρρητο του άρθρου 61 παρ. 3 ως ειδικότερη διάταξη θέτει, απευθείας εκ του Συντάγματος, πρόσθετα ειδικότερα όρια στις κάμψεις του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου που προβλέπονται στο άρθρο 19 παρ.1. Τα άρθρα 8 της ΕΣΔΑ και 7 του ΧΘΔ της ΕΕ, ενισχύουν και δεν απομειώνουν τις εγγυήσεις. Δεν μπορεί να παρακολουθείται βουλευτής ή ευρωβουλευτής και κατά μείζονα λόγο αρχηγός κόμματος για λόγους “εθνικής ασφαλείας”. Τέτοιες δικαιολογίες είναι εξίσου κακές και βλαπτικές με την πράξη καθεαυτήν. Η θέση του Πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη αλλά πολιτικά εσφαλμένη είναι μεγάλων διαστάσεων σφάλμα. Μπορούν άραγε να παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων, για λόγους «εθνικής ασφάλειας» εάν το σταθμίσει ο εκάστοτε πρωθυπουργός και το εγκρίνει ένας εισαγγελέας εφετών; Όχι βέβαια».

Πού εντοπίζεται το ζήτημα με το Κράτος Δικαίου;

Αν και το άρθρο 19 του Συντάγματος κατοχυρώνει το απόλυτα απαραβίαστο του απορρήτου των επικοινωνιών, η παρακολούθηση του βουλευτή και μέλους της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ εγείρει σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ