ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Έκθεση BVMN: 206 pushbacks στον Έβρο τον Μάιο-Ιούνιο 2022
05 • 07 • 2022

Νέα έκθεση του BVMN παρουσιάζει το χρονικό τριών υποθέσεων που οδήγησαν, παρά τα ασφαλιστικά μέτρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο.

Τρεις υποθέσεις μαζικών επαναπροωθήσεων προσφύγων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου καταγράφονται σε νέα έκθεση από το Border Violence Monitoring Network (Δίκτυο Παρακολούθησης της Βίας στα Σύνορα, BVMN), ένα ανεξάρτητο δίκτυο οργανώσεων και ενώσεων που παρακολουθεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Από την έκθεση προκύπτει ότι οι εν λόγω περιπτώσεις pushbacks οδήγησαν συνολικά σε 206 επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο, ανάμεσα στους οποίους και ασυνόδευτα παιδια. Οι υποθέσεις έλαβαν χώρα στον Έβρο κατά το χρονικό διάστημα από τις 24 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου 2022. Κι αυτό παρά την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και την έγκαιρη ενημέρωση των ελληνικών Αρχών για τον εντοπισμό των προσφύγων μέσα στην ελληνική επικράτεια. 

Η πρώτη υπόθεση εκτυλίχθηκε από τις 24 έως τις 27 Μαΐου. Σε αυτό το διάστημα έγινε γνωστό στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GCR) και τη Human Rights 360 (HR360) ότι 93 πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους 30 παιδιά (κάποια από αυτά ασυνόδευτα), εντοπίστηκαν σε ελληνική νησίδα του ποταμού Έβρου. Παρά την ενημέρωση των Αρχών και το γεγονός ότι το ΕΔΔΑ χορήγησε ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να μην απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από τη χώρα, εκείνοι συνελήφθησαν και επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των προσφύγων, στις επιχειρήσεις των pushbacks συμμετείχαν όχι μόνο μέλη των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και άτομα που έκρυβαν τα χαρακτηριστικά τους και μιλούσαν αραβικά. Πρόκειται για ένα ακόμη στοιχείο ενισχυτικό της πρακτικής που θέλει τις ελληνικές Αρχές να χρησιμοποιούν άτομα τρίτων χωρών στις επιχειρήσεις των επαναπροωθήσεων, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε με τεκμήρια διεθνής δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2022 (1, 2, 3, 4, 5).

«Η έκθεση από το Border Violence Monitoring Network παρέχει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του κόστους που έχει σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου», αναφέρει η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mary Lawlor στο σημείωμα με το οποίο προλογίζει την έκθεση του BVMN. 

Τα παραπάνω στοιχεία θέτουν ζήτημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου, καθώς η επαναπροώθηση προσφύγων, σύμφωνα και με τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, απαγορεύεται από το άρθρο 33 της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, γνωστή και ως Σύμβαση Γενεύης.

ΒΟΧ: Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου οι Αρχές οφείλουν να απόσχουν από επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την επικράτειά τους. Ως εκ τούτου, και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίζει αποτελεσματικές διαδικασίες διεθνούς προστασίας, οι οποίες θα προστατεύουν τους αιτούντες από πόλεμο, ανελεύθερα και αντιδημοκρατικά καθεστώτα και άλλους κινδύνους που διατρέχουν στις χώρες προέλευσης.

Σύμφωνα και με την Ύπατη Αρμοστεία, το ευρωπαϊκό δίκαιο επιτάσσει ότι τα μέτρα επιτήρησης των συνόρων πρέπει να εφαρμόζονται σε πλήρη συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του 1951, ενώ τα «κράτη πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους και να σέβονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή και το δικαίωμα στο άσυλο».

Παρά τις παραπάνω δεσμεύσεις που πηγάζουν για την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, η έκθεση του BVMN παρουσιάζει τεκμήρια και στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν προχωρήσει κατά παράβαση του Κράτους Δικαίου σε μαζικές επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από τη χώρα.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ