Κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να εφαρμόζει το ενωσιακό δίκαιο και να προβαίνει στις κατάλληλες προς εκπλήρωση του σκοπού αυτού ενέργειες. Αρμόδιο όργανο για τον εντοπισμό πιθανών παραβιάσεων του Δικαίου της ΕΕ είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως αναφέρεται, ωστόσο, στη “Δέσμη παραβάσεων Ιουνίου: κυριότερες αποφάσεις/9-6-2021”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρατήρησε ότι υπάρχουν ζητήματα συμμόρφωσης με την ως άνω απόφαση-πλαίσιο σε αρκετά κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τα ζητήματα αυτά αφορούν τη μη μεταφορά της απόφασης στο εθνικό δίκαιο ή τη μη συμμόρφωση ορισμένων άρθρων της εθνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της απόφασης-πλαισίου. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προς την Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή, καθώς έκρινε ότι η χώρα δεν έχει ολοκληρώσει τη μεταφορά της απόφασης-πλαισίου 2002/584/ΔΕΥ στο εθνικό της δίκαιο [αριθμός παράβασης: INFR(2021)2003].
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο το να αποτελεί ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού θεωρείται απαραίτητη η αντικατάσταση της διαδικασίας της έκδοσης μεταξύ κρατών μελών από ένα σύστημα παράδοσης μεταξύ δικαστικών αρχών.
Η πρόβλεψη του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης με την απόφαση-πλαίσιο 2002/584/ΔΕΥ αποτέλεσε πλέον των ανωτέρω και την πρώτη περίπτωση συγκεκριμένης εφαρμογής, στον τομέα του ποινικού δικαίου, της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης που έχει χαρακτηρισθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως “ακρογωνιαίος λίθος” της δικαστικής συνεργασίας.
Η εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου αποτελεί υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν εντοπισθούν πιθανές παραβιάσεις του Δικαίου της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών κατά του συγκεκριμένου κράτους μέλους, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ορθή και πλήρης εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου, εκκινώντας διαδικασία επί παραβάσει σύμφωνα με τα άρθρα 258 και 260 της ΣΛΕΕ.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα, καθώς έκρινε ότι υπάρχουν ζητήματα συμμόρφωσης των διατάξεων της ελληνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της απόφασης-πλαισίου 2002/584/ΔΕΥ για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Αριθμός Λογαριασμού: 1100 0232 0016 560
IBAN: GR56 0140 1100 1100 0232 0016 560
BIC: CRBAGRAA
Στον αγώνα μας για Λογοδοσία και Διαφάνεια, απέναντι σε οτιδήποτε υπονομεύει τις αρχές της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Γιατί η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη.
Είναι στο χέρι μας να μη στεκόμαστε απαθείς ή κυνικοί.
Δες πώς μπορείς να μας βοηθήσεις, εδώ!