ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 17 • 02 • 2021

Δήλωση έξι ανθρωπιστικών οργανώσεων σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Δήλωση έξι ανθρωπιστικών οργανώσεων σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα
17 • 02 • 2021

Τον Φεβρουάριο του 2021 έξι οργανώσεις απέστειλαν δήλωση στον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι πληθώρα μαρτυριών και στοιχείων δίνει μια λεπτομερή εικόνα για παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα κατά παράβαση του εθνικού και του διεθνούς δικαίου, την ώρα που οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν πραγματοποιήσει αποτελεσματική έρευνα για τις σχετικές καταγγελίες.

Την 1η Φεβρουαρίου 2021 έξι ανθρωπιστικές οργανώσεις απέστειλαν δήλωση στον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με πρακτικές παράνομων επαναπροωθήσεων που φαίνεται ότι αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό από τον Μάρτιο του 2020 κατά κατάβαση του ελληνικού, του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου. Τη δήλωση υπέγραψαν οι οργανώσεις ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GCR), Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), HIAS Ελλάδος, HumanRights360 και Refugee Support Aegean (RSA). 

Οι έξι οργανώσεις αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 15 Φεβρουαρίου 2021 ότι αναλυτική έκθεση με μαρτυρίες, αναφορές περιστατικών και υπομνήματα σε ελληνικά και διεθνή όργανα από το 2017 έως και το 2020 «δίνει μια λεπτομερή εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με τις παράνομες επαναπροωθήσεις οι οποίες συνίστανται σε παράνομες επιστροφές χωρίς σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες, με τη μη καταχώρηση των συλληφθέντων, την άρνηση πρόσβασης σε διαδικασίες ασύλου και την αυθαίρετη απαγωγή, κράτηση και ομαδική απέλαση όσων επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά και ενίοτε εντοπίζονται σε ελέγχους στην ενδοχώρα, ενώ συχνά καταγγέλλονται αφαιρέσεις ή/και ζημιές προσωπικών αντικειμένων, καθώς και ψυχολογική ή/και σωματική βία. Τα σύνορα στον Έβρο αποτελούν πεδίο όπου μεταφέρονται αιτούντες διεθνή προστασία από την ενδοχώρα και βιαίως επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Οι αποτροπές και οι επαναπροωθήσεις επίσης νεοεισερχόμενων στην περιοχή του Έβρου αποτελεί μια πραγματικότητα που καταγράφεται από διάφορες οργανώσεις».

Ευχαριστίες στις ακόλουθες οργανώσεις και θεσμούς για την συνεισφορά τους στην παρούσα αναφορά: Generation 2.0, ΕΕΔΑ, Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου  (ΕλΕΔΑ).

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου οι Αρχές οφείλουν να απόσχουν από παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την επικράτειά τους. 

Ως εκ τούτου, και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίζει αποτελεσματικές διαδικασίες διεθνούς προστασίας, οι οποίες θα προστατεύουν τους αιτούντες από πόλεμο, ανελεύθερα και αντιδημοκρατικά καθεστώτα και άλλους κινδύνους που διατρέχουν στις χώρες προέλευσης.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την παραπάνω δήλωση των έξι ανθρωπιστικών οργανώσεων προς τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ, υπάρχει πληθώρα μαρτυριών και αναφορών για παράνομες επαναπροωθήσεις στην ελληνική επικράτεια κατά παράβαση του εθνικού και διεθνούς δικαίου.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ