ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Κατάλογοι δώρων προς τα μέλη της Κυβέρνησης: Καθυστερήσεις στη δημοσίευση και προβληματισμοί
10 • 05 • 2025

Παρά τη ρητή πρόβλεψη του ν. 4829/2021 για την ετήσια -και εντός Ιανουαρίου κάθε έτους- δημοσίευση καταλόγου με τα αντικείμενα που προσφέρθηκαν ως δώρα προς τα μέλη της Κυβέρνησης και τους/τις Υφυπουργούς, η σχετική υποχρέωση  φαίνεται να μην τηρείται στην πράξη. Μέχρι σήμερα, έχουν αναρτηθεί μόλις δύο κατάλογοι δώρων στις ιστοσελίδες της Προεδρίας της Κυβέρνησης: ένας που καλύπτει τα έτη 2022-2023 και ένας για το 2024. Και στις δύο περιπτώσεις, η δημοσίευση έγινε με σημαντική καθυστέρηση, εντός του Μαΐου,  και αφού είχαν προηγηθεί αιτήματα πρόσβασης στα εν λόγω έγγραφα από το Vouliwatch. Τα ως άνω γεννούν εύλογους προβληματισμούς τόσο ως προς την πρακτική εφαρμογή του νόμου όσο και ως προς την ουσιαστική επίτευξη των σκοπών της διαφάνειας και της λογοδοσίας. 

A. Το Μέρος Β’ του ν. 4829/2021 (άρθρα 14-19) ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με την «πολιτική δώρου». Σύμφωνα με το άρθρο 17 του ως άνω νόμου «1. … και στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης τηρείται με ευθύνη του οικείου Γενικού Γραμματέα, ειδικό ηλεκτρονικό βιβλίο, στο οποίο καταχωρίζονται με χρονολογική σειρά τα αντικείμενα που προσφέρονται ως δώρα, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό και τελούν, κατά το άρθρο 16, υπό τη διοίκηση και τη διαχείριση … της Προεδρίας της Κυβέρνησης… 3. Τον Ιανουάριο κάθε έτους αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο … της Προεδρίας της Κυβέρνησης, με ευθύνη … του Γενικού Γραμματέα Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, αντίστοιχα, κατάλογος, στον οποίο περιλαμβάνονται, με παράθεση της περιγραφής τους, τα αντικείμενα που προσφέρθηκαν ως δώρα στον …., τα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και τα ονόματα των δωρητών»

Με τη θέσπιση των ως άνω υποχρεώσεων καταγραφής και δημοσιοποίησης των δώρων [καθώς και την συνακόλουθη υλοποίηση των εν λόγω διατάξεων] ο νομοθέτης στοχεύει στην προαγωγή της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας καθώς και στην ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης και της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, όπως άλλωστε ρητά αναφέρει και στο πλαίσιο της ανάλυσης συνεπειών ρύθμισης του ν. 4829/2021.

α) το Vouliwatch είχε καταθέσει τρία αιτήματα πρόσβασης στα έγγραφα (τον Ιούλιο του 2023, τον Φεβρουάριο του 2024 και τον Μάρτιο του 2025 αντίστοιχα) ζητώντας από την Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης την  χορήγηση των λόγω καταλόγων. 

β) λόγω της μη απάντησης των ως άνω αιτημάτων το Vouliwatch προσέφυγε δύο φορές (τον Μάρτιο του 2024 και τον Απρίλιο του 2025 αντίστοιχα) στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας ζητώντας την ακύρωση της τεκμαιρόμενης απόρριψης των αιτημάτων του και την χορήγηση των καταλόγων.  

γ) με τις από 10/4/2024 και 25/4/2025 αποφάσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αντίστοιχα (βλ. 1 και 2) έγιναν αποδεκτές οι ενδικοφανείς  προσφυγές του Vouliwatch και αποφασίστηκε η χορήγηση των καταλόγων δώρων μέσω της ανάρτησης στο διαδικτυακό τόπο της Προεδρίας της Κυβέρνησης εντός κάποιας συγκεκριμένης προθεσμίας. Μόνο κατόπιν της παρέλευσης και των εν λόγω τιθέμενων προθεσμιών δημοσιεύθηκαν τελικά οι κατάλογοι δώρων. 

Η παραπάνω πρακτική –δηλαδή η με καθυστέρηση και «κατόπιν πίεσης» ανάρτηση των καταλόγων– γεννά εύλογα ερωτήματα ως προς το κατά πόσον εφαρμόζονται ουσιαστικά οι προβλέψεις του νόμου και, ακόμη περισσότερο, αν με τον τρόπο που τελικά εφαρμόζονται επιτυγχάνονται οι θεμελιώδεις στόχοι του νόμοι περί διαφάνειας, λογοδοσίας και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Περισσότερα για τις δράσεις του Vouliwatch αναφορικά με το ζήτημα των δώρων μπορείτε να βρείτε εδώ. 

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ