Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου (δικαίωμα στην εκπαίδευση) «Ουδείς δύναται να στερηθή του δικαιώματος όπως εκπαιδευθή. Παν Κράτος εν τη ασκήσει των αναλαμβανομένων αυτού καθηκόντων επί του πεδίου της μορφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται το δικαίωμα των γονέων όπως εξασφαλίζωσι την μόρφωσιν και εκπαίδευσιν ταύτην συμφώνως προς τας ιδίας αυτών θρησκευτικάς και φιλοσοφικάς πεποιθήσεις». Το δεύτερο ως άνω εδάφιο του άρθρου 2 αφορά μεταξύ άλλων μία συγκεκριμένη πτυχή της ελευθερίας της θρησκείας και δη το δικαίωμα των γονέων να διασφαλίσουν ότι η εκπαίδευση των παιδιών τους θα λάβει χώρα σε συμφωνία με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις (βλ. περισσότερα για το περιεχόμενο του ως άνω άρθρου σε 1, 2).
Το ΕΔΔΑ αφού α) επέλεξε να εξετάσει τις υποθέσεις κυρίως από τη σκοπιά του άρθρου 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου (και δη του δεύτερου εδαφίου), όπως αυτό ερμηνεύεται υπό το φως και του άρθρου 9 της ΕΣΔΑ (βλ. παρ. 35-39), β) θεώρησε ότι το κύριο ζήτημα που τίθεται στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι αυτό της υποχρέωσης των γονέων να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρεται ότι τα τέκνα τους δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι προκειμένου να τύχουν απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών και γ) υπενθύμισε ότι η ελευθερία εκδήλωσης των πεποιθήσεων περιλαμβάνει και μία αρνητική διάσταση, δηλαδή το δικαίωμα του ατόμου να μην εκδηλώνει τη θρησκεία ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και να μην υποχρεώνεται σε συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα ως προς το αν έχει- ή δεν έχει- τέτοιες πεποιθήσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξε παραβίαση του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το σύστημα απαλλαγής των παιδιών από το μάθημα των θρησκευτικών μπορεί να επιβάλλει ένα απαράδεκτο βάρος στους γονείς με κίνδυνο έκθεσης ευαίσθητων πλευρών της προσωπικής τους ζωής και ότι η υποχρέωση κατάθεσης υπεύθυνης δήλωσης ισοδυναμεί με εξαναγκασμό των γονέων να υιοθετήσουν μια συμπεριφορά από την οποία θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι οι ίδιοι και τα τέκνα τους έχουν – ή δεν έχουν – συγκεκριμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Parents can demand that the State respect their religious and philosophical beliefs. The second paragraph of Article 2 of the First Additional Protocol to the ECHR aims to ensure pluralism in education, which is essential for the maintenance of a “democratic society” within the meaning of the Convention.
The freedom of expression of beliefs also includes the right of individuals not to disclose their religion or religious beliefs. In this case, the ECtHR found that the obligation to submit a declaration stating that the children are not Christian Orthodox in order to exempt them from religious education classes constituted a violation of the second paragraph of Article 2 of the First Additional Protocol.
Αριθμός Λογαριασμού: 1100 0232 0016 560
IBAN: GR56 0140 1100 1100 0232 0016 560
BIC: CRBAGRAA
Στον αγώνα μας για Λογοδοσία και Διαφάνεια, απέναντι σε οτιδήποτε υπονομεύει τις αρχές της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Γιατί η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη.
Είναι στο χέρι μας να μη στεκόμαστε απαθείς ή κυνικοί.
Δες πώς μπορείς να μας βοηθήσεις, εδώ!