ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 27 • 07 • 2022

Καταγγελία για επαναπροωθήσεις προσφύγων κόντρα σε απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Καταγγελία για επαναπροωθήσεις προσφύγων κόντρα σε απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου
27 • 07 • 2022

Οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360 εξέδωσαν ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία Σύριοι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν από την Ελλάδα στην Τουρκία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ασφαλιστικών μέτρων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που ζήτησε την προστασία των προσφύγων και τη μη απομάκρυνσή τους από την Ελλάδα.

Ανακοίνωση εξέδωσαν στις 26 Ιουλίου 2022 οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360, σύμφωνα με την οποία Σύριοι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν από ελληνική νησίδα του Έβρου στην Τουρκία, παρά την έκδοση σχετικής απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), με την οποία το δικαστήριο ζητούσε να παρασχεθεί βοήθεια στους αιτούντες άσυλο και να μην απομακρυνθούν από την Ελλάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις οργανώσεις, οι ελληνικές Αρχές δεν εφάρμοσαν την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και τελικά οι Σύριοι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν μία μέρα πριν εκπνεύσει η διορία των ασφαλιστικών μέτρων, τη στιγμή μάλιστα που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενημερωνόταν για την υπόθεση. 

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360 σημείωσαν στην ανακοίνωσή τους ότι αναφέρθηκαν τρεις θάνατοι από την επαναπροώθηση και την εγκατάλειψη των προσφύγων στη νησίδα του Έβρου.

Τα παραπάνω στοιχεία θέτουν ζήτημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου, καθώς η επαναπροώθηση προσφύγων, σύμφωνα και με τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, απαγορεύεται από το άρθρο 33 της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, γνωστή και ως Σύμβαση Γενεύης.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου οι Αρχές οφείλουν να απόσχουν από παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την επικράτειά τους. Ως εκ τούτου, και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίζει αποτελεσματικές διαδικασίες διεθνούς προστασίας, οι οποίες θα προστατεύουν τους αιτούντες από πόλεμο, ανελεύθερα και αντιδημοκρατικά καθεστώτα και άλλους κινδύνους που διατρέχουν στις χώρες προέλευσης.

Όπως σημειώνει και η Ύπατη Αρμοστεία, το ευρωπαϊκό δίκαιο επιτάσσει ότι τα μέτρα επιτήρησης των συνόρων πρέπει να εφαρμόζονται σε πλήρη συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του 1951, ενώ τα «κράτη πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους και να σέβονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή και το δικαίωμα στο άσυλο».

Ωστόσο, από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν από την ελληνική επικράτεια κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ασφαλιστικών μέτρων του ΕΔΔΑ που ζήτησε την προστασία και μη επαναπροώθηση των προσφύγων.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ