ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Επαναπροώθηση 10 προσφύγων από τη Σάμο στην Τουρκία
29 • 04 • 2023

Έρευνα του Solomon παρουσιάζει πώς στις 23 Ιανουαρίου 2023 10 πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν δια της βίας από τη Σάμο στην Τουρκία, κατά παράβαση του ενωσιακού και του διεθνούς δικαίου. 

Στις 29 Απριλίου 2023, η δημοσιογραφική ομάδα του Solomon δημοσίευσε έρευνα, σύμφωνα με την οποία στις 23 Ιανουαρίου 2023 10 πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν από τη Σάμο στην Τουρκία, κατά παράβαση του ενωσιακού και του διεθνούς δικαίου. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια ομάδα 10 αιτούντων άσυλο έφτασε το βράδυ της 22ας Ιανουαρίου στη βορειοανατολική ακτή της Σάμου -στη θέση Γαλάζιο- και επικοινώνησε με μια νομική ΜΚΟ στο νησί, για να ζητήσει βοήθεια. Οι δικηγόροι της οργάνωσης ενημέρωσαν τις ελληνικές Αρχές. Ωστόσο, αντί για παροχή βοήθειας, το μεσημέρι της επόμενης ημέρας άντρες με μαύρα μπλουζάκια, παντελόνια παραλλαγής και μπαλακλάβες πλησίασαν τους πρόσφυγες, τους έψαξαν εξονυχιστικά και αφαίρεσαν τα κινητά, τα χρήματα, και όλη την τιμαλφή τους. 

Τα παραπάνω θέτουν ευθέως ζήτημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου, καθώς η επαναπροώθηση προσφύγων, σύμφωνα και με τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, απαγορεύεται από το άρθρο 33 της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, γνωστή και ως Σύμβαση Γενεύης.

Ακόμη, υπενθυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2022 ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi ενημέρωσε πως η Ύπατη Αρμοστεία είχε καταγράψει σχεδόν 540 περιστατικά επαναπροωθήσεων στα ελληνικά θαλάσσια και χερσαία σύνορα από τις αρχές του 2020.

Σε γραπτή απάντησή του προς τη δημοσιογραφική έρευνα, το Λιμενικό Σώμα είπε πως τα στελέχη του ενεργούν «με σεβασμό για τη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα του καθενός. Όσον αφορά τους μεροληπτικούς ισχυρισμούς για δήθεν παράνομες ενέργειες», ανέφερε η απάντηση, «πρέπει να τονίσουμε πως οι επιχειρησιακές πρακτικές των ελληνικών Αρχών ποτέ δεν συμπεριέλαβαν τέτοιες πράξεις». Η απάντηση του Λιμενικού κατέληξε σημειώνοντας πως «κανένα τέτοιο συμβάν, όπως αυτό περιγράφεται στο αίτημά σας, δεν έλαβε χώρα».

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα του Κράτους Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου οι Αρχές οφείλουν να απόσχουν από παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την επικράτειά τους. Ως εκ τούτου, και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίζει αποτελεσματικές διαδικασίες διεθνούς προστασίας, οι οποίες θα προστατεύουν τους αιτούντες από πόλεμο, ανελεύθερα και αντιδημοκρατικά καθεστώτα και άλλους κινδύνους που διατρέχουν στις χώρες προέλευσης. 

Όπως σημειώνει και η Ύπατη Αρμοστεία, το ευρωπαϊκό δίκαιο επιτάσσει ότι τα μέτρα επιτήρησης των συνόρων πρέπει να εφαρμόζονται σε πλήρη συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό δίκαιο,  συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του 1951, ενώ τα «κράτη πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους και να σέβονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή και το δικαίωμα στο άσυλο». 

Ωστόσο, από το ρεπορτάζ του Solomon προκύπτει ότι οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν σε παράνομη επαναπροώθηση 10 προσφύγων, κατά παράβαση του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ