ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας: Παράνομη κράτηση Αφγανού αιτούντος άσυλο
07 • 02 • 2023

Στις 7 Φεβρουαρίου 2023, δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας διαπίστωσε παράνομη σύλληψη και κράτηση Αφγανού αιτούντος άσυλο, κατά παράβαση του άρθρου 50 του ν. 4939/2022, σύμφωνα με το οποίο «πολίτης τρίτης χώρας ή ανιθαγενής που αιτείται διεθνή προστασία, δεν κρατείται για τον λόγο μόνο ότι έχει υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας».

Στις 7 Φεβρουαρίου 2023, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας εξέδωσε απόφαση (Δπρ Καβάλας 164/2023), κρίνοντας ως μη νόμιμη την έκδοση διοικητικής απόφασης για επιστροφή και κράτηση πολίτη από το Αφγανιστάν, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία και τέθηκε υπό κράτηση ενόσω ανέμενε την ημερομηνία πλήρους καταγραφής της αίτησής του για παροχή ασύλου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση, στις αρχές του 2023 ο εν λόγω Αφγανός πολίτης συνελήφθη στην Αθήνα από αστυνομικό του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Αθηνών.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), που υποστήριξε τον αιτούντα άσυλο ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας, ανέφερε σχετικά με την υπόθεση: «Η διαδικασία που προβλέπεται για την πρόσβαση στο άσυλο λειτουργεί αποθαρρυντικά και αποτρεπτικά για την κατάθεση αιτήματος διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, κατά παράβαση των υποχρεώσεων της χώρας.

Πλέον των τεχνικών προβλημάτων που παρατηρούνται στην πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ημερομηνίας πλήρους καταγραφής των αιτημάτων ασύλου, οι αιτούντες/σες παραμένουν για σημαντικό χρονικό διάστημα σε κίνδυνο αστεγίας, σύλληψης και κράτησης, εξαιτίας της άρνησης των ελληνικών αρχών, κατά παράβαση του εθνικού και ενωσιακού δικαίου, να αναγνωρίσουν την ιδιότητα του αιτούντος άσυλο σε όσους και όσες έχουν ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία και αναμένουν την ημερομηνία προσέλευσης τους για την ολοκλήρωση της καταγραφής. Έτσι όσοι/ες επιθυμούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα παραμένουν σε παρατεταμένο καθεστώς ανασφάλειας».

Το ΕΣΠ πρόσθεσε: «Στην πράξη ένα πρόσωπο που επιθυμεί να καταθέσει αίτημα διεθνούς προστασίας, αφού εισέλθει στην πλατφόρμα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα πρέπει να αναμένει την προσδιορισθείσα ημερομηνία ολοκλήρωσης της καταγραφής, η οποία ενδέχεται να προσδιορισθεί μήνες μετά. Ωστόσο κατ’ αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει πρόσβαση σε συνθήκες υποδοχής και κινδυνεύει με παράνομη σύλληψη και κράτηση».

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου οι κρατικές Αρχές οφείλουν -σε συμμόρφωση με το προσφυγικό δίκαιο και τη Σύμβαση της Γενεύης- να σέβονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα στο άσυλο. Ωστόσο, στην εξεταζόμενη περίπτωση η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι κρατικές Αρχές προχώρησαν σε παράνομη σύλληψη και κράτηση Αφγανού αιτούντος άσυλο, κατά παράβαση του άρθρου 50 του ν. 4939/2022.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ