Ανάλυση:
Α. Κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να εφαρμόζει την ενωσιακή νομοθεσία και να προβαίνει στις κατάλληλες προς εκπλήρωση του σκοπού αυτού ενέργειες. Αρμόδιο όργανο για τον εντοπισμό πιθανών παραβιάσεων του Δικαίου της ΕΕ είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην περίπτωση που κάποιο κράτος μέλος δεν εφαρμόζει το ενωσιακό δίκαιο ή εν γένει δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει του δικαίου της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να κινήσει επίσημη διαδικασία επί παραβάσει κατά τα αναφερόμενα στα άρθρα 258 και 260 της ΣΛΕΕ (βλ. περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία επί παραβάσει μεταξύ άλλων σε 1, 2, 3, 4).
B. Κατόπιν έρευνας στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρήκαμε πέντε περιπτώσεις στις οποίες η Επιτροπή αποφάσισε την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα:
4. Όπως αναφέρεται στη «Δέσμη παραβάσεων Ιουλίου: κυριότερες αποφάσεις/25-7-2024» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σε δύο περιπτώσεις να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
α) λόγω μη πλήρους συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις συλλογής και επεξεργασίας που προβλέπονται στην οδηγία 91/271/EΟΚ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων [INFR(2020)2021]. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά την υπό κρίση διαδικασία μπορείτε να βρείτε στο από 25-7-2024 δελτίο τύπου και σχετικά με την υπόθεση ενώπιον του ΔΕΕ (Επιτροπή κατά Ελλάδας, C841/24) στην ιστοσελίδα του Δικαστηρίου.
β) λόγω μη συμμόρφωσης των εθνικών κανόνων με τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, καθώς έκρινε ότι οι προβλεπόμενες στην ελληνική νομοθεσία διαδικασίες για τους επαγγελματίες που έχουν αποκτήσει προσόντα διευθυντή σχολείου σε άλλα κράτη μέλη, όπως και για άλλα παρόμοια διευθυντικά εκπαιδευτικά στελέχη, δεν συμμορφώνονται με την οδηγία 2005/36/ΕΚ και το άρθρο 45 της ΣΛΕΕ [INFR(2022)4078]. Πληροφορίες σχετικά με την υπό κρίση διαδικασία μπορείτε να βρείτε στο από 25-7-2024 δελτίο τύπου.
Η εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου αποτελεί υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν εντοπισθούν πιθανές παραβιάσεις του Δικαίου της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών κατά του συγκεκριμένου κράτους μέλους, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ορθή και πλήρης εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου.
Εντός του 2024 στο πλαίσιο διαδικασίας επί παραβάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σε πέντε υποθέσεις, οι οποίες αφορούσαν θέματα σχετιζόμενα με το περιβάλλον και την εσωτερική αγορά, να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αριθμός Λογαριασμού: 1100 0232 0016 560
IBAN: GR56 0140 1100 1100 0232 0016 560
BIC: CRBAGRAA
Στον αγώνα μας για Λογοδοσία και Διαφάνεια, απέναντι σε οτιδήποτε υπονομεύει τις αρχές της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Γιατί η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη.
Είναι στο χέρι μας να μη στεκόμαστε απαθείς ή κυνικοί.
Δες πώς μπορείς να μας βοηθήσεις, εδώ!