ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
The Manifold 10 • 03 • 2021

Αστυνομικός χαστούκισε κοπέλα σε διαμαρτυρία στη Νέα Σμύρνη

The Manifold
Αστυνομικός χαστούκισε κοπέλα σε διαμαρτυρία στη Νέα Σμύρνη
10 • 03 • 2021

Η κοπέλα διαμαρτυρόταν για την αστυνομική βία. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 9 Μαρτίου.

Αστυνομικός εξύβρισε και χαστούκισε μία γυναίκα που διαμαρτυρήθηκε για τις προσαγωγές διαδηλωτών στη Νέα Σμύρνη μετά το τέλος της πορείας ενάντια στην αστυνομική βία. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε βίαιη απώθηση δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που κάλυπταν περιστατικά προσαγωγών, ενώ διαμαρτύρονταν και για τη βίαιη συμπεριφορά των ΜΑΤ. Η γυναίκα βρισκόταν ανάμεσα σε δημοσιογράφους όταν την χτύπησε ο αστυνομικός. Για το περιστατικό πραγματοποιείται ΕΔΕ.

Πού είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Το δικαίωμα στη συνάθροιση είναι κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμα της Ελλάδας (Άρθρο 11) όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρθρο 11). Μολονότι η αστυνομία έχει τη νόμιμη εξουσία να παρίσταται στις δημόσιες συναθροίσεις και να τις διαλύει αν συντρέχουν συγκεκριμένοι νόμιμοι λόγοι, όπως η απειλή της δημόσιας τάξης, τα μέτρα που λαμβάνει πρέπει να είναι αναλογικά προς τα αγαθά που καλείται να προστατεύσει. Η αδιάκριτη χρήση βίαιων μέσων που απειλούν τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα πολιτών είναι παράνομη στο κράτος δικαίου.

Επιπλέον, η δυνατότητα των αστυνομικών να ασκήσουν βία διέπεται από τις ίδιες εγγυήσεις όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Άρθρο 256) στο ΠΔ 141/1991 (Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, άρθρο 120) και στο ΠΔ 254/2004 (Κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού).

Τέλος, η χρήση βίαιων μέσων απώθησης εναντίον δημοσιογράφων αποτελεί βαρύτατη υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου, τον οποίο οι δημόσιες αρχές υποχρεούνται αντιθέτως να διευκολύνουν στην άσκηση του λειτουργήματός του.

Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ