ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
The Manifold
Αστυνομική βία κατά απεργιακής κινητοποίησης
07 • 04 • 2022

Άσκηση βίας κατά διαδηλωτών που είχε ως αποτέλεσμα 11 προσαγωγές καταγγέλθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 6 Απριλίου.

Μετά την απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ομάδα διαδηλωτών έφτασε στο λιμάνι όπου είχε καταπλεύσει ΝΑΤΟικό πλοίο που ξεφόρτωσε στρατιωτικό εξοπλισμό με προορισμό την Ανατολική Ευρώπη. Οι διαδηλωτές πετάξαν κόκκινες μπογιές και έγραψαν συνθήματα. Αστυνομικοί τους πλησίασαν και άρχισαν να τους απωθούν. Στη συνέχεια κλίμακωσαν την ένταση, καθώς ένας αστυνομικός αφότου έριξε κάτω έναν διαδηλωτή, τον πατούσε κάτω με το σώμα του. Ανάμεσα στους 11 προσαχθέντες ήταν μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΚΣ της ΚΝΕ, ένας δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» και συνδικαλιστές. Από την επίθεση που δέχθηκαν κατά την ώρα της προσαγωγής τους τραυματίστηκε ένας που γρονθοκοπήθηκε από αστυνομικούς.

Πού είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Το δικαίωμα στη συνάθροιση είναι κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμα της Ελλάδας (Άρθρο 11) όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρθρο 11). Μολονότι η αστυνομία έχει τη νόμιμη εξουσία να παρίσταται στις δημόσιες συναθροίσεις και να τις διαλύει αν συντρέχουν συγκεκριμένοι νόμιμοι λόγοι, όπως η απειλή της δημόσιας τάξης, τα μέτρα που λαμβάνει πρέπει να είναι αναλογικά προς τα αγαθά που καλείται να προστατεύσει.

Η αδιάκριτη χρήση βίαιων μέσων που απειλούν τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα πολιτών είναι παράνομη στο κράτος δικαίου. Επιπλέον, η δυνατότητα των αστυνομικών να ασκήσουν βία διέπεται από τις ίδιες εγγυήσεις όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στον Κώδικα Ποινική Δικονομίας (Άρθρο 256) στο ΠΔ 141/1991 (Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, άρθρο 120), στο ΠΔ 254/2004 (Κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού) και στην Εγκύκλιο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. (2005) με θέμα «Οι προσαγωγές ατόµων ως προληπτική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνοµικής αρµοδιότητας».

Η ίδια εγκύκλιος επισημαίνει και αποθαρρύνει τις αυθαίρετες προσαγωγές που συμβαίνουν άνευ εξατομικευμένης υπόνοιας διάπραξης αδικήματος, ενώ υπάρχει σειρά καταγγελιών από συνηγόρους ότι η αστυνομία συχνά ενοχοποιεί συλληφθέντες με ανυπόστατα αδικήματα, με αποτέλεσμα να ασκούνται αυθαίρετες διώξεις, προκειμένου να συγκαλύψει παράνομη βία από την πλευρά των αστυνομικών οργάνων.

Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ