ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 15 • 10 • 2024

Υπόθεση Nsingi κατά Ελλάδας- Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 5 της ΕΣΔΑ

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Υπόθεση Nsingi κατά Ελλάδας- Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 5 της ΕΣΔΑ
15 • 10 • 2024

Στην υπόθεση Nsingi κατά Ελλάδας το ΕΔΔΑ έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση των παρ. 1 και 5 της ΕΣΔΑ, καθώς ο προσφεύγων κρατήθηκε παράνομα από το Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2018 (στο πλαίσιο εκτέλεσης απόφασης που αφορούσε σε άλλο πρόσωπο) και δεν είχε στη διάθεσή του κάποιο ένδικο μέσο προς επανόρθωση της παραβίασης που υπέστη. 

Α. Σύμφωνα με το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια): «1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια. Κανείς δεν επιτρέπεται να στερηθεί την ελευθερία του παρά μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις και σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία:…. 5. Κάθε πρόσωπο, θύμα σύλληψης ή κράτησης, υπό συνθήκες αντίθετες προς τις παραπάνω διατάξεις, έχει δικαίωμα επανόρθωσης». Το εν λόγω άρθρο προβλέπει τις βασικές εγγυήσεις που απαιτείται να υπάρχουν προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του δικαιώματος του ατόμου στην ελευθερία από αυθαίρετες ή αδικαιολόγητες παρεμβάσεις και θεσπίζει την θετική υποχρέωση του κράτους όχι μόνο να απέχει από την παραβίαση των υπό κρίση δικαιωμάτων αλλά και να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την παροχή προστασίας έναντι της παράνομης προσβολής των δικαιωμάτων αυτών σε όλους όσοι υπάγονται στη δικαιοδοσία του (περισσότερα για το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια σύμφωνα με τη νομολογία του ΕΔΔΑ μπορείτε να βρείτε σε 1, 2

Β. Στις 15-10-2024 εκδόθηκε η απόφαση (βλ. 1, 2) στην υπόθεση Nsingi κατά Ελλάδας (αρ. προσφυγής 27985/19).

Η υπόθεση αφορά την απόρριψη του αιτήματος αποζημίωσης που υπέβαλε ο προσφεύγων λόγω του ότι κρατήθηκε σε εκτέλεση ποινής που είχε απαγγελθεί κατά άλλου προσώπου, με το οποίο είχε εσφαλμένα ταυτιστεί. Ειδικότερα, ο προσφεύγων επικαλούμενος τις παρ. 1 και 5 του άρθρου 5 της ΕΣΔΑ παραπονέθηκε ότι κρατήθηκε παράνομα από τις 6-6-2018 έως και την 21-11-2028, ήτοι 168 ημέρες, και ότι δεν έλαβε αποζημίωση για την παράνομη κράτηση που υπέστη. 

Το ΕΔΔΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: 

κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 5 παρ. 1 της Σύμβασης, θεωρώντας ότι η κράτηση του προσφεύγοντος κατέστη παράνομη στις 3-9-2018, ήτοι την ημερομηνία έκδοσης της ως άνω απόφασης. 

Περαιτέρω, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 5 παρ. 5 της ΕΣΔΑ, καθώς ο προσφεύγων δεν είχε στη διάθεσή του κάποιο ένδικο βοήθημα προς επανόρθωση της παραβίασης του άρθρου 5 παρ. 1 που υπέστη (βλ. περισσότερα σε παρ. 55-71 απόφασης). 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

O σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά ενός κράτους δικαίου.

Τα θεμελιώδη δικαιώματα που θα πρέπει να απολαμβάνει κάθε πολίτης κατοχυρώνονται μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αποτελεί δε, πρωταρχική και αναντίρρητη υποχρέωση του κράτους το να σέβεται αυτά τα δικαιώματα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση (υπόθεση Nsingi κατά Ελλάδας) το ΕΔΔΑ έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση των παρ. 1 και 5 του άρθρου 5 της ΕΣΔΑ εκ μέρους της Ελλάδας, καθώς ο προσφεύγων στερήθηκε παράνομα την ελευθερία του από 3-9-2018 έως και τις 21-11-2018 ενώ ταυτόχρονα δεν είχε στη διάθεσή του κάποιο ένδικο βοήθημα που να του επιτρέπει να αξιώσει αποζημίωση προς επανόρθωση της παράβασης του άρθρου 5 παρ. 1 που υπέστη.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ