ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 20 • 12 • 2024

Διαδικασία επί παραβάσει – Προειδοποιητικές επιστολές προς την Ελλάδα κατά το έτος 2024

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Διαδικασία επί παραβάσει – Προειδοποιητικές επιστολές προς την Ελλάδα κατά το έτος 2024
20 • 12 • 2024

Εντός του 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο διαδικασίας επί παραβάσει αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές προς την Ελλάδα σε περισσότερες από 20 περιπτώσεις, οι οποίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα μη (ορθής) εφαρμογής κανόνων της ΕΕ σχετικά με το περιβάλλον, τις μεταφορές, την απασχόληση, τη φορολογία και την εσωτερική αγορά.

Κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να εφαρμόζει την ενωσιακή νομοθεσία και να προβαίνει στις κατάλληλες προς εκπλήρωση του σκοπού αυτού ενέργειες. Αρμόδιο όργανο για τον εντοπισμό πιθανών παραβιάσεων του Δικαίου της ΕΕ είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Στην περίπτωση που κάποιο κράτος μέλος δεν εφαρμόζει το ενωσιακό δίκαιο ή εν γένει δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει του δικαίου της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να κινήσει επίσημη διαδικασία επί παραβάσει κατά τα αναφερόμενα στα άρθρα 258 και 260 της ΣΛΕΕ (βλ. περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία επί παραβάσει μεταξύ άλλων σε 1, 2, 3, 4). 

Ειδικότερα:

  1. Όπως αναφέρεται στη «Δέσμη παραβάσεων Φεβρουαρίου: κυριότερες αποφάσεις/7-2-2024», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα λόγω μη συμμόρφωσης με τους ενωσιακούς κανόνες του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης [INFR(2020)2268], καλώντας στο πλαίσιο αυτό τη χώρα να καταργήσει την απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών στα χερσαία σύνορα με τρίτες χώρες. 
  2. Όπως αναφέρεται στη «Δέσμη παραβάσεων Απριλίου: κυριότερες αποφάσεις/24-4-2024», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα λόγω μη εφαρμογής των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση διαδικασιών πλοήγησης βάσει επιδόσεων (PBN) στους ελληνικούς αερολιμένες και μη ολοκλήρωσης του σχεδίου διορθωτικών μέτρων που συμφωνήθηκε με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) [ΙNFR(2024)2014]. 
  3. Όπως αναφέρεται στη «Δέσμη παραβάσεων Μαΐου: κυριότερες αποφάσεις/23-5-2024» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα, καθώς ήταν μεταξύ των χωρών που δεν είχαν ορίσει τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της Πράξης για τη Διακυβέρνηση Δεδομένων (Data Governance Act) ή δεν είχαν αποδείξει ότι οι εν αρμόδιες αρχές είναι εξουσιοδοτημένες να εκτελούν τα καθήκοντα που απαιτούνται βάσει της Πράξης [INFR(2024)2061].
  4. Όπως αναφέρεται στη «Δέσμη παραβάσεων Ιουλίου: κυριότερες αποφάσεις/25-7-2024»  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει σε δύο περιπτώσεις προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα, λόγω: 

α) του ότι ήταν μεταξύ των χωρών που δεν πέτυχαν τους ενωσιακούς στόχους συλλογής και ανακύκλωσης αποβλήτων [INFR(2024)2132]. 

β) μη ορθής μεταφοράς στο εθνικό της δίκαιο της οδηγίας 1999/70/ΕΚ, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή διακρίσεων σε βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου [INFR(2024)4013], καθώς το ελληνικό δίκαιο προβλέπει λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης για τους εκπαιδευτικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που εργάζονται σε δημόσια σχολεία σε σύγκριση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.   

  1. Όπως αναφέρεται στη «Δέσμη παραβάσεων Οκτωβρίου: κυριότερες αποφάσεις/3-10-2024», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σε τρεις περιπτώσεις (σε δύο από αυτές κατ’ άρθρο 258 και σε μια κατ’ άρθρο 260 παρ. 2 της ΣΛΕΕ) να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα, λόγω: 

α) του ότι ήταν μεταξύ των χωρών που δεν συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει της οδηγίας 2002/49/ΕΚ για τον περιβαλλοντικό θόρυβο [INFR(2024)2198]. 

β) του ότι ήταν μεταξύ των χωρών που δεν μετέφεραν ορθά στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία (ΕΕ) 2016/343 για την ενίσχυση του τεκμηρίου αθωότητας και του δικαιώματος παράστασης του κατηγορουμένου στη δίκη του στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας [INFR(2024)2209]. 

γ) του ότι δεν εφάρμοσε ταχέως και αποτελεσματικά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπόθεση C-599/22) για τις υπηρεσίες ζεύξης δεδομένων [INFR(2020)2050], καθώς έκρινε ότι τα μέτρα που έλαβε η χώρα δεν επαρκούν για να αρθεί η παράβαση με βάση τη σχετική κρίση του ΔΕΕ. Σημειώνεται ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε αποφασιστεί από την Επιτροπή η αποστολή προειδοποιητικής επιστολής (κατ’ άρθρο 258 ΣΛΕΕ) τον Μάιο του 2020, συμπληρωματικής προειδοποιητικής επιστολής τον Φεβρουάριο του 2021, αιτιολογημένης γνώμης τον Ιούλιο του 2021 και η παραπομπή στο ΔΕΕ τον Ιούλιο του 2022. 

  1. Όπως αναφέρεται στη «Δέσμη παραβάσεων Νοεμβρίου: κυριότερες αποφάσεις/14-11-2024», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σε δύο περιπτώσεις να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα λόγω: 

α) μη συμμόρφωσης με την οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα [INFR(2024)2228], καθώς αποτελεί το μόνο κράτος μέλος που δεν έχει υποβάλλει στοιχεία σχετικά με την προετοιμασία για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των αποβλήτων για τα έτη 2020, 2021 και 2022.  

β) του ότι ήταν μεταξύ των χωρών που δεν υπέβαλαν τα τελικά επικαιροποιημένα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, σύμφωνα με τον κανονισμό για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα [INFR(2024)2258].

  1. Όπως αναφέρεται στη «Δέσμη παραβάσεων Δεκεμβρίου: κυριότερες αποφάσεις/16-12-2024», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σε τέσσερις περιπτώσεις να αποστείλει να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα, λόγω: 

α) μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ για τα επαγγελματικά προσόντα (οδηγία 2005/36/ΕΚ) [INFR(2024)2105], καθώς ήταν μεταξύ των χωρών που θεωρήθηκε ότι απαιτούν αδικαιολόγητα εκ των προτέρων ελέγχους για αρκετά επαγγέλματα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπονται οι εν λόγω έλεγχοι. 

β) μη συμμόρφωσης με τους κανόνες σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης για τη χρήση δημόσιων παράκτιων περιοχών [INFR(2024)2243], καθώς διαπίστωσε ότι η ελληνική νομοθεσία φαίνεται να μη συνάδει με την οδηγία για τις υπηρεσίες (οδηγία 2006/123/ΕΚ) και την αρχή της ελευθερίας εγκατάστασης (άρθρο 49 ΣΛΕΕ). 

γ) μη εφαρμογής της απαιτούμενης τεχνολογίας αναγνώρισης αεροσκάφους, όπως ορίζει ο κανονισμός (ΕΕ)2017/373 που διέπει τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας και τα συστήματα αεροναυτιλίας [INFR(2024)2237]. 

δ) μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων [INFR(2023)2036], αναφέροντας στο πλαίσιο αυτό ότι στη χώρα υπάρχουν μακροχρόνιες και συστημικές ελλείψεις.

Πληροφορίες για όλες τις ως άνω διαδικασίες και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορείτε να δείτε και στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας στο πεδίο «Αριθμός υπόθεσης επί παραβάσει» τους αναφερόμενους εντός του κειμένου αριθμούς των υποθέσεων [INFR(….)….].

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Η εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου αποτελεί υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν εντοπισθούν πιθανές παραβιάσεις του Δικαίου της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών κατά του συγκεκριμένου κράτους μέλους, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ορθή και πλήρης εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου, κινώντας διαδικασία επί παραβάσει σύμφωνα με τα άρθρα 258 και 260 της ΣΛΕΕ.

Εντός του 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές προς την Ελλάδα σε είκοσι οκτώ υποθέσεις, οι οποίες σχετίζονταν μεταξύ άλλων με το περιβάλλον, τις μεταφορές, την απασχόληση και τη δικαιοσύνη, καλώντας τη χώρα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ενωσιακό δίκαιο. 

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ