ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Επαναπροώθηση 12 προσφύγων από τη Λέσβο στην Τουρκία
19 • 05 • 2023

Έρευνα των New York Times τεκμηριώνει με οπτικό υλικό περιστατικό επαναπροώθησης 12 προσφύγων από τη Λέσβο στην Τουρκία, κατά παράβαση του κράτους δικαίου. Η Κομισιόν εξέφρασε την ανησυχία της για το περιστατικό, που εγείρει ζήτημα συμμόρφωσης της Αθήνας με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της αμερικανικής εφημερίδας, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας.

Στις 19 Μαΐου 2023, οι New York Times δημοσίευσαν έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές Αρχές προέβησαν σε επαναπροώθηση προσφύγων που είχαν φτάσει στην Ελλάδα με σκοπό να ζητήσουν άσυλο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 11 Απριλίου 2023 οι ελληνικές Αρχές επιβίβασαν σε φουσκωτό 12 πρόσφυγες που είχαν φτάσει στη Λέσβο την προηγούμενη μέρα, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά. Τα 12 άτομα μετεπιβιβάστηκαν σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος ενώ βρίσκονταν στην ανοιχτή θάλασσα, ώστε να εγκαταλειφθούν λίγο αργότερα σε μια σωσίβια λέμβο νοτιοανατολικά του νησιού, στα όρια μεταξύ ελληνικών και τουρκικών χωρικών υδάτων. 

Οι New York Times έδειξαν το βίντεο με την επαναπροώθηση των 12 προσφύγων σε τρεις ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, εξηγώντας τους παράλληλα τη διαδικασία που ακολούθησαν για να επαληθεύσουν τη γνησιότητά του. Η Κομισιόν αντέδρασε γραπτώς στην έρευνα, εκφράζοντας την ανησυχία της για το περιεχόμενου του οπτικού υλικού, προσθέτοντας ότι θα έθετε το ζήτημα στις ελληνικές Αρχές.

Η Ελλάδα «οφείλεται να σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ για το άσυλο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης πρόσβασης σε διαδικασία παροχής ασύλου», είπε η Ανίτα Χίπερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν για ζητήματα μετανάστευσης.

Παρά το σχετικό αίτημα των New York Times, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να απαντήσει στα επανειλημμένα αιτήματα της εφημερίδας για σχολιασμό του περιστατικού επαναπροώθησης. Ακόμη, οι ελληνικές Αρχές αρνήθηκαν να συναντηθούν με τους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ, για να εξετάσουν το οπτικοακουστικό υλικό που τεκμηριώνει την επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο κατά παράβαση του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου οι Αρχές οφείλουν να απόσχουν από παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την επικράτειά τους. Ως εκ τούτου, και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίζει αποτελεσματικές διαδικασίες διεθνούς προστασίας, οι οποίες θα προστατεύουν τους αιτούντες από πόλεμο, ανελεύθερα και αντιδημοκρατικά καθεστώτα και άλλους κινδύνους που διατρέχουν στις χώρες προέλευσης. 

Όπως σημειώνει και η Ύπατη Αρμοστεία, το ευρωπαϊκό δίκαιο επιτάσσει ότι τα μέτρα επιτήρησης των συνόρων πρέπει να εφαρμόζονται σε πλήρη συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του 1951, ενώ τα «κράτη πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους και να σέβονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή και το δικαίωμα στο άσυλο». Ωστόσο, από το ρεπορτάζ των New York Times προκύπτει ότι οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν σε παράνομη επαναπροώθηση 12 προσφύγων, κατά παράβαση του κράτους δικαίου, καθώς και του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου. 

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ