ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Ενότητες
Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)
Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας | Ετήσια Έκθεση 2019
31 • 12 • 2019

Κατά το έτος 2019, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 100 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 104 θύματα. Σε 51 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή/και χρώματος, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσής τους με πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Σε 2 περιστατικά στοχοποιήθηκαν Έλληνες πολίτες λόγω εθνοτικής καταγωγής, ενώ σε 3 περιστατικά στοχοποιήθηκαν εβραϊκοί και μουσουλμανικοί ιεροί ή συμβολικοί χώροι. Σε 44 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI άτομα, καθώς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσης τους με ΛΟΑΤΚΙ ομάδες. Σε 27 περιστατικά στοχοποιήθηκαν περισσότερα του ενός θύματος, ενώ σε 52 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα (τουλάχιστον 2 ατόμων).

Γεωγραφική διασπορά: 70 περιστατικά έλαβαν χώρα στην Αττική, κυρίως σε περιοχές πλησίον του κέντρου της Αθήνας, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στον Πειραιά, το Αιγάλεω και τον Ταύρο. Στην υπόλοιπη επικράτεια, τα περιστατικά εμφανίζουν αρκετά μεγάλη διασπορά. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 5 περιστατικά στην Σάμο, 3 περιστατικά στην Θεσσαλονίκη, από 2 περιστατικά σε Λέσβο, Λέρο, Αλεξανδρούπολη, Κόνιτσα, Άργος και Ιωάννινα καθώς και από 1 περιστατικό σε Καβάλα, Καλαμάτα, Τρίκαλα, Κοζάνη, Δράμα, Ζάκυνθο, Αντίπαρο, Σαμοθράκη, Κω και την ευρύτερη περιοχή του Έβρου.

Χώρος τέλεσης: 35 περιστατικά έλαβαν χώρα σε δημόσιο χώρο, 9 περιστατικά στην οικία του θύματος ή του δράστη, καθώς και 2 σε άλλου τύπου χώρο διαμονής, 5 περιστατικά σε ΜΜΜ, στάσεις και σταθμούς, 3 περιστατικά σε σχολείο ή πανεπιστημιακό ίδρυμα, 2 περιστατικά σε υπαίθριους χώρους σε χωριά, 2 περιστατικά σε Αστυνομικά Τμήματα, 4 περιστατικά στον χώρο εργασίας των θυμάτων, 2 περιστατικά σε γραφεία σωματείων και ΜΚΟ, 4 περιστατικά εντός δομών φιλοξενίας, 5 περιστατικά σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο, 4 σε καταστήματα, 8 σε δημόσιες υπηρεσίες, 2 σε τράπεζα, 3 σε εβραϊκά μνημεία και μουσουλμανικό νεκροταφείο, 1 περιστατικό σε δικαστήριο, 2 περιστατικά σε γήπεδο και γυμναστήριο και 7 διαδικτυακά και τηλεφωνικά περιστατικά.

Χαρακτηριστικά των επιθέσεων: Σημαντικός αριθμός των επιθέσεων είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση σωματικών βλαβών και άλλα σοβαρά αδικήματα. Μεταξύ αυτών, καταγράφηκαν 1 ανθρωποκτονία, 2 βιασμοί, 3 περιστατικά ασέλγειας και προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, 42 περιστατικά με σωματικές βλάβες, μόνες ή σε συνδυασμό με εξύβριση και απειλές, διατάραξη οικιακής ειρήνης, εργασιακή εκμετάλλευση, ψευδή καταμήνυση, κλοπές και άλλες φθορές ξένης ιδιοκτησίας, 40 περιστατικά απειλών και εξύβρισης, 3 περιστατικά βεβηλώσεων, 2 περιστατικά εμπρησμού, 6 περιστατικά παρενόχλησης (λεκτικής ή άλλου τύπου) και 1 περιστατικό φθοράς ξένης ιδιοκτησίας σε συνδυασμό με απειλές.

Θύματα: Από τα περιστατικά που στοχοποιήθηκαν πρόσωπα, τα θύματα 62 περιστατικών ήταν άνδρες, εκ των οποίων 8 τρανς, ενώ σε 26 περιστατικά ήταν γυναίκες, εκ των οποίων 14 τρανς, σε 5 περιστατικά τα θύματα αυτοπροσδιορίζονταν ως queer, μη δυϊκά ή άφυλα άτομα. Σε 16 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ανήλικοι 12-17 ετών λόγω αλλοδαπότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, ενώ σε 38 περιστατικά τα θύματα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών. Σε 29 περιστατικά στοχοποιήθηκαν άτομα μεταξύ 31-45 ετών και σε 6 περιστατικά άτομα 46 ετών έως και 60 ετών.

Δράστες: Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων, σε 75 περιστατικά οι δράστες των επιθέσεων που καταγράφηκαν ήταν άνδρες, σε 13 περιστατικά ήταν γυναίκες και σε 7 περιστατικά η επίθεση προήλθε από μεικτές ομάδες ανδρών και γυναικών. Σε 6 περιστατικά οι δράστες ήταν ή στους δράστες περιλαμβάνονταν ανήλικοι και σε 26 περιστατικά ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών. Σε 17 περιστατικά οι δράστες ήταν μεταξύ 31-45 ετών, ενώ καταγράφηκαν και 15 περιστατικά με μεγαλύτερους σε ηλικία δράστες (έως και 80 ετών). Ενώ σε 29 περιστατικά η ηλικία των δραστών δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί.

Κατά δήλωση των θυμάτων, οι δράστες είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία Έλληνες (80 περιστατικά). Καταγράφονται επίσης 6 περιστατικά στα οποία οι δράστες ήταν αλλοδαποί. Σε 52 επιθέσεις αναφέρθηκαν περισσότεροι θύτες, δηλαδή ομάδες των 2 έως 30 ατόμων, ενώ σε 44 επιθέσεις αναφέρεται ένας μόνο θύτης. Σε 7 περιστατικά το θύμα δηλώνει ότι ο δράστης ή οι δράστες συμμετείχαν και σε άλλες επιθέσεις, σε κάποιες περιπτώσεις κατά του ίδιου θύματος. Σε 17 περιστατικά οι θύτες ήταν ένστολοι, ενώ σε 9 περιστατικά οι δράστες ήταν δημόσιοι λειτουργοί. Σε 57 περιστατικά συμμετείχαν πολίτες, σε 2 περιστατικά οι θύτες ήταν εργοδότες, ενώ σε 10 περιστατικά τα θύματα των επιθέσεων πιστεύουν ότι οι δράστες συνδέονται με εξτρεμιστικές ομάδες.

Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)
Περισσοτερα
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ