ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Ενότητες
World Justice Project
World Justice Project: Δείκτης του Κράτους Δικαίου 2023
25 • 10 • 2023

Το κράτος δικαίου διαβρώθηκε για άλλη μια φορά στις περισσότερες χώρες, σύμφωνα με το World Justice Project (WJP) Rule of Law Index 2023.

Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη φορά που σηματοδοτείται η παγκόσμια μείωση του κράτους δικαίου. Φέτος μόνο, το κράτος δικαίου μειώθηκε στο 59% των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Από το 2016, το κράτος δικαίου έχει μειωθεί στο 78% των χωρών που μελετήθηκαν. Ο παράγοντας του κράτους δικαίου που έχει μειωθεί περισσότερο μεταξύ του 2016 και του 2023 είναι τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Κατά τα τελευταία επτά έτη, οι βαθμολογίες του Δείκτη για τους περιορισμούς στις κυβερνητικές εξουσίες μειώθηκαν στο 74% των χωρών – αλλά όχι στην Ελλάδα. Σε όλο τον κόσμο, τα νομοθετικά και δικαστικά σώματα και η κοινωνία των πολιτών -συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης- έχουν χάσει έδαφος στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας.

Αυτές και άλλες αυταρχικές τάσεις συνεχίστηκαν το 2023, αλλά επιβραδύνονται, με λιγότερες χώρες να υποχωρούν το 2022 και το 2023 από ό,τι τα προηγούμενα έτη.

Οι περιορισμοί στις κυβερνητικές εξουσίες μειώθηκαν στο 56% των χωρών, σε σύγκριση με το 58% το 2022 και 70% το 2021. Παρομοίως, σε μικρότερη πλειοψηφία χωρών παρατηρήθηκε συνολική μείωση του κράτους κατά 59% σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα έτη (61% και 74%).

Η έκθεση για το 2023 βρίσκει την Ελλάδα μόλις στην 47η θέση μεταξύ 142 χωρών παγκοσμίως.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 29η θέση μεταξύ 31 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών και της Βόρειας Αμερικής. Η καλύτερη επίδοση στην περιοχή είναι της Δανίας. Κατατάσσεται 1η μεταξύ 142 χωρών παγκοσμίως, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Οι τρεις χώρες με τις χαμηλότερες βαθμολογίες στην περιοχή είναι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία (73η θέση παγκοσμίως).

Για αναλυτικότερες πληροφορίες κατεβάστε το πλήρες κείμενο της έκθεσης και επισκεφτείτε την σχετική σελίδα με τα λεπτομερή αποτελέσματα της Ελλάδας.

World Justice Project
Περισσοτερα
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ