ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Λουλουδένια Κρίκη
Υπόθεση Νίκου Σαμπάνη: καταστροφή οχήματος
15 • 12 • 2021

Το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου 2021, ο Νίκος Σαμπάνης, 18χρονος Ρομά από το Πέραμα, πέφτει νεκρός από σφαίρες αστυνομικών κατά τη διάρκεια καταδίωξης. Ερωτήματα προκαλεί η κίνηση της αστυνομίας να επιστρέψει το όχημα στον ιδιοκτήτη του τρεις μέρες μετά το περιστατικό και η καταστροφή του χωρίς την ενημέρωση της ανακρίτριας.

Το βράδυ της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου 2021 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια καταδίωξης εν μέσω κατοικημένης περιοχής, έριξαν 36 (τριάντα έξι) σφαίρες κατά κλεμμένου οχήματος του οποίου οι επιβάτες, καταγωγής Ρομά, αρνήθηκαν να σταματήσουν σε έλεγχο της αστυνομίας με αποτέλεσμα τον θάνατο του ενός των τριών επιβαινόντων στο όχημα και τον τραυματισμό άλλου ενός, με τον τρίτο αρχικά να διαφεύγει της σύλληψης. 

Πολλά ερωτήματα δημιούργησε η διασταύρωση των ισχυρισμών της αστυνομίας με ρεπορτάζ από μέσα ενημέρωσης και πληροφορίες που προσκόμισαν οι εκπρόσωποι των θυμάτων. Αρχικά, οι δηλώσεις της αστυνομίας χαρακτήριζαν το νεκρό 18χρονο ως τον φερόμενο οδηγό του κλεμμένου οχήματος, όμως οι εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης (βαλλιστική και DNA) καθώς και βίντεο-ντοκουμέντο όπου ακούγεται αστυνομικός να δηλώνει «ο οδηγός έφυγε» αναφερόμενος στον δράστη που ξέφυγε της σύλληψης μετά το πέρας της καταδίωξης, φαίνεται να διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της ΕΛΑΣ. Συμπληρωματικά, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας είχαν περισυλλεχθεί 36 κάλυκες και 18 βολίδες με την τύχη των υπόλοιπων 18 βολίδων να αγνοείται. (περισσότερα για την υπόθεση εδώ).

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα σίγουρα δεν θα προσφέρει η περαιτέρω εξέταση του οχήματος, «φονικό όπλο» κατά τις δηλώσεις της αστυνομίας, καθώς τρεις μέρες μετά την καταδίωξη και ανθρωποκτονία η ΕΛΑΣ φαίνεται να επιστρέφει  το κλεμμένο όχημα στον ιδιοκτήτη του, ο οποίος στις 5 Νοεμβρίου το έδωσε για ανακύκλωση. Για καμία από τις δύο προαναφερόμενες πράξεις δεν φαίνεται να ήταν ενήμερη η αρμόδια ανακρίτρια. Μόνο ύστερα από την κατάθεση του ιδιοκτήτη του οχήματος στις 25 Νοεμβρίου γνωστοποιήθηκαν τα παραπάνω γεγονότα και κατέβαλε έγγραφο αίτημα η οικογένεια του θύματος στο Δ’ Ανακριτικό Τμήμα Πειραιά για να πληροφορηθεί την τύχη του οχήματος λαμβάνοντας ως απάντηση από την εταιρεία ότι είχε ήδη καταστραφεί.

(πηγή: https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/324863_katastrafike-basiko-peistirio-toy-egklimatos)

Η πιθανότητα ότι περαιτέρω έρευνες και βιολογικές αναλύσεις του υλικού στο αμάξι θα μπορούσαν να προσφέρουν παραπάνω στοιχεία και να διευκρινίσουν αντιφατικά συμπεράσματα, καθώς και το γεγονός πως δεν υπάρχει πια η δυνατότητα διορισμού τεχνικού συμβούλου από την οικογένεια του θύματος για τη θέση του αυτοκινήτου σε σχέση με το σημείο στο οποίο βρίσκονταν οι αστυνομικοί, καθώς η αιτιολογία των αστυνομικών για την ανάγκη 36 πυροβολισμών ήταν η απόπειρα εμβολισμού από το κλεμμένο όχημα, ή την πορεία και εντοπισμό των βολίδων είναι αρκετός λόγος για να χαρακτηριστεί ως πρόωρη (και ενδεχομένως ανεπίτρεπτη) η επιστροφή του οχήματος και η συνακόλουθη δυνατότητα καταστροφής του.

 Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι η διαδικασία που συνήθως ακολουθείται για την κατάσχεση (και μετέπειτα απόδοση) αντικειμένων που σχετίζονται με κάποιο τρόπο με μία εγκληματική πράξη είναι διαφορετική από αυτή που έλαβε χώρα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα (2013) το αυτοκίνητο με το οποίο ο δράστης μετέβη στον τόπο του εγκλήματος δεν έχει επιστραφεί ακόμα (2021) στην αδελφή του δράστη στην οποία και ανήκει. Στη συγκεκριμένη, ωστόσο, περίπτωση το όχημα επιστρέφεται άμεσα στον ιδιοκτήτη του, γεγονός που έχει ως συνέπεια τόσο τον περιορισμό των δικαιωμάτων της οικογένειας των θυμάτων όσο και την δημιουργία εμποδίων για την ανακάλυψη της ουσιαστικής αλήθειας της υπόθεσης. Το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή φαίνεται να λαμβάνει χώρα από τις αστυνομικές αρχές, ήτοι την αρχή από την οποία “προέρχονται” και οι φερόμενοι ως δράστες, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί περαιτέρω αμφιβολίες και προβληματισμούς ως προς τον πραγματικό σκοπό που η ενέργεια αυτή επιτελούσε.

Που βρίσκεται το πρόβλημα με το κράτος δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, το ποινικό σύστημα, οι δικαστικές και ανακριτικές αρχές οφείλουν να αναζητούν και να εξασφαλίζουν τα αποδεικτικά μέσα που κρίνονται αναγκαία για τη διερεύνηση μιας εγκληματικής πράξης και την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας. Και τούτο οφείλουν να το πράττουν ανεξαρτήτως των ιδιοτήτων των φερόμενων ως δραστών ή των θυμάτων μιας συγκεκριμένης υπόθεσης.

Η επιστροφή του κλεμμένου οχήματος μέσα στο οποίο σκοτώθηκε ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης στον ιδιοκτήτη του, λίγες μόλις ημέρες μετά το συμβάν και ενώ τα ερωτήματα για την υπόθεση είναι πολλά και η υπόθεση ακόμα σε “αρχικό στάδιο”, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί προβληματισμούς και ακόμα περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό που μία τέτοια ενέργεια μπορεί να έχει. Οι προβληματισμοί αυτοί επιτείνονται από το γεγονός ότι η επιστροφή αυτή έλαβε χώρα από μία αρχή, στους κόλπους της οποίας εντάσσονται και οι φερόμενοι ως δράστες.

Η ύπαρξη τέτοιου είδους αμφιβολιών και υπονοιών περί πιθανής αλλοίωσης ή και απόκρυψης στοιχείων (ή ακόμα χειρότερα η πιθανή προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών),  ακόμα και αν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, παραβιάζουν τα δικαιώματα των θυμάτων και πλήττουν ανεπανόρθωτα τόσο την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ποινική δικαιοσύνη όσο και την ουσία του ιδεώδους του κράτους δικαίου.

Λουλουδένια Κρίκη
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ