ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 23 • 11 • 2023

Υπόθεση Μ.L. κατά Ελλάδας – Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Υπόθεση Μ.L. κατά Ελλάδας – Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ
23 • 11 • 2023

Στην υπόθεση Μ.L. κατά Ελλάδας το ΕΔΔΑ καταδίκασε τη χώρα για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ λόγω των συνθηκών διαβίωσης της προσφεύγουσας, μίας εγκύου αιτούσας διεθνούς προστασίας, στο ΚΥΤ Σάμου. 

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (εφ’ εξής ΕΣΔΑ): «Ουδείς επιτρέπεται να υποβληθή εις βασάνους ούτε εις ποινάς ή μεταχείρισιν απανθρώπους ή εξευτελιστικάς». Το εν λόγω άρθρο επιβάλλει μεταξύ άλλων στο Κράτος την υποχρέωση να διασφαλίζει την προστασία του δικαιώματος να μην υφίσταται κάποιος εξευτελιστική ή απάνθρωπη μεταχείριση. Ζητήματα απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης εγείρονται μεταξύ άλλων και όταν τα κράτη δεν διασφαλίζουν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στα άτομα που αιτούνται διεθνούς προστασίας (βλ. περισσότερα για το άρθρο 3 μεταξύ άλλων σε 1, 2 και 3).

Στις 23 Νοεμβρίου του 2023 εκδόθηκε η απόφαση (βλ. 1 και 2) στην υπόθεση M.L. κατά Ελλάδας (αρ. προσφυγής 8386/20).

κατέληξε στο συμπέρασμα πως στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, καθώς η κατάσταση που επικρατούσε στο ΚΥΤ Σάμου υπέβαλε την προσφεύγουσα σε μεταχείριση που υπερέβαινε το όριο σοβαρότητας που απαιτείται για την ενεργοποίηση του άρθρου 3 της Σύμβασης.  

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

O σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά ενός κράτους δικαίου.

Τα θεμελιώδη δικαιώματα που θα πρέπει να απολαμβάνει κάθε άνθρωπος κατοχυρώνονται μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αποτελεί δε, πρωταρχική και αναντίρρητη υποχρέωση του κράτους το να σέβεται αυτά τα δικαιώματα. 

Στη συγκεκριμένη, ωστόσο, περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ λόγω των συνθηκών διαβίωσης της προσφεύγουσας στο ΚΥΤ Σάμου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι συνθήκες υποδοχής στο ΚΥΤ καθώς και στην περιοχή του άτυπου οικισμού δεν ήταν συμβατές με το δικαίωμα σε επαρκές βιοτικό επίπεδο.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ