ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Υπόθεση Cisco: Παράβαση του Κανονισμού της Βουλής από την κυβέρνηση
23 • 03 • 2021

Σε ένα κράτος δικαίου η κυβέρνηση οφείλει εφαρμόζει απαρέγκλιτα τη νομοθεσία για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του έργου της. Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, παραβίασε τις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής στην υπόθεση συνεργασίας της κυβέρνησης με την εταιρεία Cisco για την τηλεκπαίδευση.

Με φόντο τη γνωμοδότηση (4/2020) που δημοσίευσε τον περασμένο Σεπτέμβριο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και τη δημόσια συζήτηση σχετικά την παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με τη Cisco για την τηλεκπαίδευση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου σωρηδόν σχετικά κοινοβουλευτικά μέσα, όπως επίκαιρες ερωτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 26.01.2021 (διαβάστε την ερώτηση εδώ) και τις 11.12.2020 (διαβάστε την ερώτηση εδώ), από το ΚΙΝΑΛ στις 18.11.2020 (διαβάστε την ερώτηση και την απάντηση εδώ) και από το ΜέΡΑ25 23.3.2021 (δείτε την ερώτηση και την απάντηση εδώ) καθώς και Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων, τόσο από το ΚΙΝΑΛ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ των αιτημάτων των κομμάτων ήταν να δοθεί στη δημοσιότητα η σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ κυβέρνησης και Cisco για την τηλεκπαίδευση και την πλατφόρμα Webex, μαζί με τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις της. Κι αυτό γιατί μετά τη σύναψη της συμφωνίας, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μη δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις με τη Cisco κατά παράβαση της νομοθεσίας περί διαφάνειας στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Το εξαιρετικά προβληματικό για την εύρυθμη και σύννομη λειτουργία της κυβέρνησης στο πλαίσιο του κράτους δικαίου είναι ότι στην υπόθεση της Cisco δεν παραβιάστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μόνο ο Κανονισμός της Βουλής στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και το GDPR η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα, καθώς και η νομοθεσία για τη διαφανή λειτουργία της διοίκησης και την υποχρέωση ανάρτησης των πράξεών της στη Διαύγεια.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόζει τη νομοθεσία για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του έργου της, αφού η κριτική και η ανάδειξη τυχόν κακώς κειμένων των πεπραγμένων της αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας σε ένα κράτος δικαίου.

Ωστόσο, εν προκειμένω η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως παραβίασε επανειλημμένα τη διάταξη του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 133 παρ. 3) που την υποχρεωνει, όπως κάθε υπουργό, να κοινοποιεί στη Βουλή τα έγγραφα που ζητούνται από τους βουλευτές για τον έλεγχό της.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ