ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Άννα Κανελλοπούλου 20 • 02 • 2023

Υπόθεση Χειμάρα: Παρέμβαση οικονομικού εισαγγελέα κατά του παραιτηθέντα βουλευτή για συμβάσεις προμηθειών με το Δημόσιο

Άννα Κανελλοπούλου
Υπόθεση Χειμάρα: Παρέμβαση οικονομικού εισαγγελέα κατά του παραιτηθέντα βουλευτή για συμβάσεις προμηθειών με το Δημόσιο
20 • 02 • 2023

Κατόπιν δημοσιευμάτων που αφορούσαν σε συμβάσεις επιχείρησής του με το Δημόσιο παραιτήθηκε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Θέμης Χειμάρας. Ο οικονομικός εισαγγελέας παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση και τον έλεγχο των συμβάσεων.

Στις 4 Ιανουαρίου 2023 υπέβαλε την παραίτησή του ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Θέμης Χειμάρας, στον απόηχο δημοσιευμάτων που ήθελαν τον παραιτηθέντα βουλευτή να συμμετέχει σε επιχειρήσεις που ανέλαβαν συμβάσεις προμηθειών με σειρά δημοσίων φορέων. 

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Documento ο κ. Χειμάρας συμμετείχε σε επιχείρηση εκτυπώσεων ως ομόρρυθμο μέλος από το 2005 και ως διαχειριστής, εκπρόσωπος και διευθυντής από το 2020. Το ρεπορτάζ θέλει την εταιρεία του κ Χειμάρα να έχει αναλάβει συμβάσεις προμηθειών ύψους 400 χιλ ευρώ μετά την εκλογή του στο Κοινοβούλιο. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα έγγραφα η εταιρεία συνήψε περι τις 100 συμβάσεις με τον Δήμο Λαμιέων, συνολικής αξίας άνω των 160 χιλ ευρώ. Οι μεγαλύτερες συμβάσεις που φέρεται ότι συνάφθηκαν με άλλους δήμους περιλαμβάνουν συμβάσεις προμηθειών με τον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, περί τις 100 χιλ ευρώ, με τον Δήμο Στυλίδας περί τις 38 χιλ ευρώ, με τον Δήμο Καμένων Βούρλων 13 χιλ ευρώ.

Που εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου τα εχέγγυα για την ανεξαρτησία των βουλευτών οφείλουν να γίνονται σεβαστά. Το Άρθρο 57 του Συντάγματος απαριθμεί τις ιδιότητες που είναι ασυμβίβαστες με το βουλευτικό αξίωμα. Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις κατηγορίες του Άρθρου 57 οφείλουν μέσα σε 8 ημέρες μετά την εκλογή τους να επιλέξουν με δήλωσή τους ανάμεσα στη ιδιότητα του βουλευτή και τα απαριθμούμενα έργα ή ιδιότητες.

Σε περίπτωση που δεν γίνει η παραπάνω δήλωση το σχετικό άρθρο προβλέπει την έκπτωση του βουλευτή από το αξίωμα και αυτοδίκαιη ακυρότητα όλων των συμβάσεων. Αρμόδιο για τη διαπίστωση ή διάψευση των ασυμβίβαστων είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Άννα Κανελλοπούλου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ