ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 29 • 04 • 2021

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) ζητά να ερευνηθούν οι καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) ζητά να ερευνηθούν οι καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη
29 • 04 • 2021

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις πληροφορίες σχετικά με συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη. Η ύπαρξη ενός τέτοιου εγκληματικού σχεδιασμού απειλεί κατάφορα τόσο τον ίδιο τον δημοσιογράφο, όσο και την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης στην Ελλάδα, αποσκοπώντας στη φίμωση όσων ασκούν ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Στις 27 Απριλίου 2021 το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τα δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν στον ελληνικό Τύπο και έκαναν λόγο για συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη. Το IPI κάλεσε, ακόμη, τις ελληνικές Αρχές να διενεργήσουν έρευνα για τον εντοπισμό όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου ανέφερε: 

«Στις 23 Απριλίου, ο Βαξεβάνης, βετεράνος ερευνητής δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento, δημοσιοποίησε ότι σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες κινδύνευε η ζωή του καθώς διαδιδόταν ότι υπήρχε συμβόλαιο δολοφονίας από την ελληνική μαφία.

»Μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας περί απειλής ο Βαξεβάνης τέθηκε αμέσως υπό ενισχυμένη αστυνομική προστασία και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι η Εισαγγελία Αθηνών ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα.

»Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Documento το βράδυ της Παρασκευής (σ.σ.: 21 Απριλίου), ο Βαξεβάνης ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες δύο άτομα είχαν επικοινωνήσει μαζί του, για να τον προειδοποιήσουν ότι υπήρχε “αμοιβή για το κεφάλι του” και ότι ένα άτομο για το οποίο δημοσιεύθηκαν αποκαλύψεις στην εφημερίδα του, είχε υπογράψει συμβόλαιο με τον υπόκοσμο για την εκτέλεσή του καθώς και ενός ακόμη συναδέλφου».

Τη στήριξή τους προς τον δημοσιογράφο εξέφρασαν ακόμη η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ). Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η Ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία και επιρροές, το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα.

Παρά την κατοχύρωση της Ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 του Συντάγματος, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) εν προκειμένω εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις πληροφορίες σχετικά με συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου εγκληματικού σχεδιασμού απειλεί κατάφορα τόσο τον ίδιο τον δημοσιογράφο, όσο και την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης στην Ελλάδα, αποσκοπώντας στη φίμωση όσων ασκούν ανεξάρτητη δημοσιογραφία. 

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ