ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 01 • 03 • 2023

Σύλληψη του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Σύλληψη του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση
01 • 03 • 2023

Ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτόφωρου μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση, επειδή εξέφρασε επικριτική άποψη για τον τηλεπαρουσιαστή και υποψήφιο βουλευτή Φίλιππο Καμπούρη. Η δυνατότητα επ’ αυτοφώρω σύλληψης για τα ποινικά αδικήματα της εξύβρισης, της δυσφήμησης και της συκοφαντικής δυσφήμησης έχει δεχτεί κριτική ως στρεφόμενη κατά της ελεύθερης έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου.

Στις 30 Ιανουαρίου 2023, συνελήφθη από τις αστυνομικές Αρχές ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος μετά από εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone. Η σύλληψη του κ. Τατσόπουλου με τη διαδικασία του αυτόφωρου έγινε μετά από μήνυση του τηλεοπτικού παρουσιαστή και υποψήφιου βουλευτή (με το κόμμα της Ελληνικής Λύσης) Φίλιππου Καμπούρη για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση, οι οποίες, σύμφωνα με τον μηνυτή, προκλήθηκαν μέσω ανάρτησης του συγγραφέα στο Facebook.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Τατσόπουλος στην Καθημερινή, η ανάρτησή του, καθώς και η μήνυση σε βάρος του είχαν να κάνουν «με τη δήλωση του [κ. Καμπούρη] ότι σώθηκε από ένα θαύμα που του έκανε ο άγιος Εφραίμ», τον οποίο -αναφέρει ο συγγραφέας- ο τηλεπαρουσιαστής «θυμήθηκε εγκαινιάζοντας την προεκλογική του εκστρατεία, γιατί είναι υποψήφιος με τον Βελόπουλο». «Το θέμα είναι ότι βρίσκομαι σε αυτή τη διαδικασία (σ.σ.: της αυτόφωρης σύλληψης) επειδή κάποιος φαιδρός τύπος αποφάσισε να μου κάνει μήνυση», πρόσθεσε ο κ. Τατσόπουλος. 

Στην ανάρτησή του ο πρώην βουλευτής έγραψε για τον κ. Καμπούρη: «Ο εικονιζόμενος (σ.σ.: η ανάρτηση περιέχει φωτογραφία του παρουσιαστή και υποψήφιου με το κόμμα της Ελληνικής Λύσης), ανθύπατος της trash tv την προπερασμένη δεκαετία, είδε το φως το αληθινό, αφού πρώτα υπέστη ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο το 2020 και νοσηλεύτηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Εκεί προφανώς οι γιατροί το είχαν ρίξει στις πασιέντζες, επειδή -κατά τον ίδιον- τον έσωσε ο Άγιος Εφραίμ. Θεώρησε σκόπιμο να μας υπενθυμίσει εκείνο το “θαύμα” λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι θα κατέβει υποψήφιος με το ευλογημένο κόμμα του κατόχου χειρόγραφων επιστολών του Ναζωραίου. Από την trash tv στην εκκλησία και από την εκκλησία στη βουλή: εγγυημένη διαδρομή επιτυχίας, καρατσεκαρισμένη».

Με αφορμή αναζήτηση δημοσιογράφων με τη διαδικασία του αυτόφωρου μετά από μήνυση, τον Μάρτιο του 2021 η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) είχε εκδώσει ανακοίνωση καταδικάζοντας την εφαρμογή του αυτόφωρου για τα αδικήματα περί Τύπου, καθώς θεωρείται ότι στρέφεται κατά της ελευθερίας του Τύπου, της άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και της ελεύθερης έκφρασης. Η ΕΣΗΕΑ είχε παρέμβει και σε άλλες περιπτώσεις που εφαρμόστηκε η διαδικασία του αυτόφωρου σε βάρος δημοσιογράφων από τα Παραπολιτικά και τον Φιλελεύθερο, το 2016 και το 2018 αντίστοιχα. Το φαινόμενο της έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης στο πλαίσιο του αυτόφωρου έχει καταγγελθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή, όσο και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. 

Το αναχρονιστικό πλαίσιο της δυνατότητας σύλληψης μετά από μήνυση για εξύβριση, δυσφήμηση και συκοφαντική δυσφήμηση προκύπτει και από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος άσκησε κριτική στη σύλληψη του κ. Τατσόπουλου: «Η ελευθερία έκφρασης στην Ελλάδα είναι κατοχυρωμένη, στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Το επίπεδο του πολιτισμού μας και η ιστορική μας παράδοση μάς επιβάλλουν να διαλεγόμαστε χωρίς απειλές και ένδικα μέσα. Για αυτό και προσχεδιασμένα σκηνικά τεχνητής έντασης και συλλήψεις πολιτών, επειδή εκφράζουν την άποψή τους, είναι καταδικαστέα».

Ωστόσο, η διάταξη για τη δυνατότητα επ’ αυτοφώρω σύλληψης βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις μηνύσεων κατά πολιτών ή δημοσιογράφων που εξέφρασαν ελεύθερα τη γνώμη τους για ένα δημόσιο πρόσωπο ή ένα γεγονός που άπτεται του κοινωνικού ενδιαφέροντος ή του δημοσίου συμφέροντος.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το κράτος δικαίου;

Με φόντο την κατοχύρωση της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου από το Σύνταγμα (άρθρο 14), η επ’ αυτοφώρω σύλληψη του συγγραφέα και πρώην βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου μετά από μήνυση σε βάρος του, επειδή εξέφρασε κριτική άποψη για δημόσιο πρόσωπο και υποψήφιο βουλευτή, επαναφέρει το ζήτημα της αναχρονιστικής πρόβλεψης της δυνατότητας σύλληψης με τη διαδικασία του αυτόφωρου στις περιπτώσεις των αδικημάτων της εξύβρισης, της δυσφήμησης και της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ