Τον Ιανουάριο του 2024, το δίκτυο PRAB (Protecting Rights At Borders – Προστατεύοντας τα Δικαιώματα στα Σύνορα), μια πρωτοβουλία διεθνών οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσίευσε την επικαιροποιημένη έκθεσή του για τις παραβιάσεις του προσφυγικού δικαίου και συγκεκριμένα την πραγματοποίηση επαναπροωθήσεων στα σύνορα ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η έκθεση επισημαίνει ότι την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023 το δίκτυο PRAB ήρθε σε επαφή με 85 άτομα (από τα οποία η πλειονότητα ήταν Σύριοι και 30 άτομα παιδιά) που κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα κατέθεσαν προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 39 του κανονισμού του δικαστηρίου, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων σχετικά με την πραγματοποίηση pushbacks στα ελληνικά σύνορα. Βασιζόμενο στις μαρτυρίες που συνέλεξε από τα φερόμενα ως θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ελληνικά σύνορα, το PRAB αναφέρεται σε καταγγελία 50 περιστατικών επαναπροωθήσεων και άτυπων επιστροφών, τα οποία περιλαμβάνουν τουλάχιστον 2.157 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών, αναπήρων και ατόμων με καταγωγή από μη ασφαλείς τρίτες χώρες.
Η δήλωση έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα, περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι μαρτυρίες και οι μαρτυρίες για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στα ελληνικά σύνορα: «Είμαστε εξαιρετικά θορυβημένοι από τις επαναλαμβανόμενες και συστηματικές αναφορές από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, όπου η Ύπατη Αρμοστεία έχει καταγράψει σχεδόν 540 περιστατικά άτυπων επιστροφών από την Ελλάδα από τις αρχές του 2020», τόνισε σχετικά ο Ύπατος Αρμοστής Φιλίπο Γκράντι, προσθέτοντας: «Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν εγκαταλειφθεί στη μέση της θάλασσας πάνω σε φουσκωτές σχεδίες ή που έχουν αναγκαστεί να πέσουν στο νερό, κάτι που φανερώνει ανάλγητη αδιαφορία απέναντι στην ανθρώπινη ζωή. Τουλάχιστον τρία άτομα αναφέρεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τέτοια περιστατικά από τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Αιγαίο, με πιο πρόσφατο ένα περιστατικό τον Ιανουάριο».
Σε ένα Κράτος Δικαίου οι Αρχές οφείλουν να απόσχουν από παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την επικράτειά τους. Ως εκ τούτου, και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίζει αποτελεσματικές διαδικασίες διεθνούς προστασίας, οι οποίες θα προστατεύουν τους αιτούντες από πόλεμο, ανελεύθερα και αντιδημοκρατικά καθεστώτα και άλλους κινδύνους που διατρέχουν στις χώρες προέλευσης.
Όπως έχει σημειώσει και η Ύπατη Αρμοστεία, το ευρωπαϊκό δίκαιο επιτάσσει ότι τα μέτρα επιτήρησης των συνόρων πρέπει να εφαρμόζονται σε πλήρη συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του 1951, ενώ τα «κράτη πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους και να σέβονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή και το δικαίωμα στο άσυλο».
Ωστόσο, η έκθεση του δικτύου PRAB αναφέρεται σε 50 περιστατικά επαναπροωθήσεων και άτυπων επιστροφών, τα οποία, αφορώντας τουλάχιστον 2.157 άτομα, θέτουν ζήτημα συστηματικής παραβίασης του διεθνούς δικαίου και, πιο συγκεκριμένα, του άρθρου 33 της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, το οποίο απαγορεύει τις επαναπροωθήσεις.
Αριθμός Λογαριασμού: 1100 0232 0016 560
IBAN: GR56 0140 1100 1100 0232 0016 560
BIC: CRBAGRAA
Στον αγώνα μας για Λογοδοσία και Διαφάνεια, απέναντι σε οτιδήποτε υπονομεύει τις αρχές της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Γιατί η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη.
Είναι στο χέρι μας να μη στεκόμαστε απαθείς ή κυνικοί.
Δες πώς μπορείς να μας βοηθήσεις, εδώ!