ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Άννα Κανελλοπούλου 22 • 12 • 2022

Οι δηλώσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και η απάντηση των δημοσιογραφικών ενώσεων

Άννα Κανελλοπούλου
Οι δηλώσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και η απάντηση των δημοσιογραφικών ενώσεων
22 • 12 • 2022

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, κατέκρινε τα ΜΜΕ για την κριτική και την πίεση που ασκούν σε δικαστικούς λειτουργούς και οι δημοσιογραφικές ενώσεις απάντησαν σχολιάζοντας ότι η ελεύθερη δράση του Τύπου δεν μπορεί να τίθεται εν αμφιβόλω.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα  (βλ. 1, 2) που ασκούν κριτική στην αργοπορία και την αδράνεια της ελληνικής δικαιοσύνης σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών  ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, καταφέρθηκε κατά των ελληνικών ΜΜΕ. Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ο εισαγγελέας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι  “Δεν είναι ανεκτές οι συμπεριφορές κάποιων άλλων, κατά κανόνα εκτός Δικαιοσύνης, που δήθεν κόπτονται για το καλό της. Σε κάθε ευκαιρία και με κάθε ευκολία τη συκοφαντούν και την κατακρεουργούν με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο. Δεν είναι δυνατόν μια μερίδα του Τύπου, εκμεταλλευόμενη έναν ουσιαστικά πλήρως αναποτελεσματικό νόμο περί Τύπου, να στρέφεται και να βυσσοδομεί όποιον κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του δεν ενεργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της, τις υποδείξεις της ακόμα και τις επιταγές της. Δεν είναι άξιοι κάποιοι να φέρουν τον κάποτε άκρως τιμητικό τίτλο και ιδιότητα του εκδότη εφημερίδων ή περιοδικών. Κρατούν για τον εαυτό τους και μόνο ως επτασφράγιστο μυστικό το οικονομικό τους υπόβαθρο με βάση το οποίο έγιναν εκδότες. Στην πράξη υποβαθμίζουν την ιδιότητά τους αυτή και την ευτελίζουν υπογράφοντας ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα με χυδαίο περιεχόμενο και λεξιλόγιο. Ίσως, όμως, ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους θα αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες….Ασφαλώς σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του εξωτερικού οι αρμόδιες Αρχές δεν θα τούς επέτρεπαν να υβρίζουν και να συκοφαντούν ούτε να δίνουν οδηγίες και να πιέζουν μέσω των εντύπων που διευθύνουν τους αρμόδιους δικαστές για τη διενέργεια συγκεκριμένων ανακριτικών πράξεων και έκδοση αρεστών σε αυτούς αποφάσεων.” Αναλυτικά οι δηλώσεις του Εισαγγελέα εδώ.

Που εντοπίζεται το πρόβλημα με το κράτος δικαίου;

Η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνεται στο Άρθρο 14 του Συντάγματος της Ελλάδας που ορίζει ότι ο τύπος είναι ελεύθερος και απαγορεύει ρητά την λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο. Λόγω της σημασίας του ελέγχου που ασκεί στους δημοκρατικούς θεσμούς, ο Τύπος χαίρει ύψιστης συνταγματικής προστασίας και οι περιορισμοί στην ελευθεροτυπία είναι συγκεκριμένοι και ερμηνεύονται συσταλτικά.

Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία ο Τύπος αναλαμβάνει τον θεσμικό ρόλο του αντίβαρου στην εκτελεστική εξουσία.

Η αναφορά σε πιθανούς φορολογικούς ελέγχους από τον Εισαγγελέα του ΑΠ μπορεί να θεωρηθεί προβληματική ως προληπτικό μέτρο που δυνητικά αποθαρρύνει ή περιορίζει τον απρόσκοπτο έλεγχο της δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας από τον Τύπο.

Άννα Κανελλοπούλου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ