ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 02 • 11 • 2021

Μηνυτήρια αναφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις απευθείας αναθέσεις της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Μηνυτήρια αναφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις απευθείας αναθέσεις της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής
02 • 11 • 2021

Τον Μάιο του 2021 το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου. Σε αυτήν υποστήριξε ότι 28 συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε σωφρονιστικά ιδρύματα υπογράφηκαν σε τιμές που υπερέβαιναν κατά πολύ όχι μόνο τις τιμές προμήθειας άλλων δημοσίων φορέων, αλλά ακόμη και τις τιμές πώλησης στην ελεύθερη αγορά, με αποτέλεσμα να προκληθεί στο δημόσιο ζημιά μεγαλύτερη των 2,1 εκατ. ευρώ.

Σοβαρές καταγγελίες -που οδήγησαν και στην αυτεπάγγελτη έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα- έγιναν εντός του 2021 για τις απευθείας αναθέσεις συμβάσεων εκατομμυρίων ευρώ από τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, οι οποίες είχαν σκοπό την αντιμετώπιση και αποσόβηση της εξάπλωσης του κορονοϊού στις φυλακές της χώρας. 

Σύμφωνα με συμβάσεις που αναρτήθηκαν στη Διαύγει@, μόνο την περίοδο από τις 26 έως τις 30 Μαρτίου η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής προχώρησε σε επτά απευθείας αναθέσεις συμβάσεων για την προμήθεια αντισηπτικών, γαντιών, μασκών, ειδών ατομικής υγιεινής και άλλων προϊόντων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού στα κέντρα κράτησης. Το συνολικό κόστος των συμβάσεων ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ευρώ. Από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 υπολογίζεται ότι οι απευθείας συμβάσεις της κ. Νικολάου ανέρχονται σε 4 εκατομμύρια ευρώ. 

Τον περασμένο Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής. Σύμφωνα με το περιεχόμενό της, το οποίο θα εξεταστεί στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, η ίδια υπέγραψε, από τις 30 Μαρτίου 2020 μέχρι τις 30 Μαρτίου 2021, 28 συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών σε τιμές που υπερέβαιναν κατά πολύ όχι μόνο τις τιμές με τις οποίες άλλοι δημόσιοι Φορείς προμηθεύονταν κατά την ίδια χρονική περίοδο, αλλά ακόμη και τις εκάστοτε τιμές λιανικής πώλησης στην ελεύθερη αγορά, με αποτέλεσμα να προκληθεί στο δημόσιο ζημιά μεγαλύτερη των 2,1 εκατ. ευρώ. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε ακόμη ότι: 

  1. Μία από τις 14 εταιρείες που έλαβαν απευθείας ανάθεση συστήθηκε μόλις την προηγούμενη μέρα από την κατάθεση της προσφοράς της, ενώ δεν διέθετε γραφεία και υπαλλήλους και, πέραν της συγκεκριμένης ανάθεσης, δεν έχει εμφανίσει καμία άλλη εμπορική δραστηριότητα σε κανέναν απολύτως τομέα.
  2. Κάποιες εταιρείες τροποποίησαν το καταστατικό τους λίγες ημέρες πριν από τις λάβουν απευθείας αναθέσεις από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, προκειμένου να συμπεριλάβουν στους εταιρικούς τους σκοπούς το εκάστοτε υπό ανάθεση αντικείμενο.
  3. Τέσσερις εταιρείες δεν είχαν συναφή δραστηριότητα στον τομέα που αφορούσαν οι αναθέσεις, καθώς ασχολούνταν κατά κύριο επάγγελμα με διαφορετική δραστηριότητα.
  4. Τρεις εταιρείες εμφανίζονταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα με τις υπό κρίση αναθέσεις να προσφέρουν (είτε στις ιστοσελίδες τους, είτε ως συμμετέχουσες σε έτερους δημόσιους διαγωνισμούς) τα ίδια είδη σε χαμηλότερες τιμές.
  5. Μια εταιρεία εισέπραξε 506.740 ευρώ για την απολύμανση των 34 φυλακών της χώρας, του Ιδρύματος Αγωγής Αρρένων Βόλου και των 120 υπηρεσιακών τους οχημάτων, καθώς και για την απεντόμωση και μυοκτονία των ίδιων καταστημάτων κράτησης. Ωστόσο, η εταιρεία πήρε το έργο με τρεις διαδοχικές αποφάσεις της Σοφίας Νικολάου, με το ποσό της κάθε ανάθεσης να ξεπερνάει κατά πολύ το όριο των 139.000 ευρώ. Ακόμη, από την προηγούμενη οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης δεν προκύπτει καμία σχέση με απολυμάνσεις, απεντομώσεις και μυοκτονίες, ούτε και είχε ποτέ συνάψει με το δημόσιο οποιαδήποτε άλλη συμφωνία. Μάλιστα και αυτή πρόσθεσε στους σκοπούς της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) την παροχή υπηρεσιών καθαρισμών και απολυμάνσεων μόλις μία ημέρα μετά την ημερομηνία της πρώτης ανάθεσης, ενώ η ανάδοχος δεν εκτέλεσε η ίδια το έργο που ανέλαβε, αλλά το ανέθεσε σε υπεργολάβους.
  6. Εταιρεία που συμβλήθηκε με το Δημόσιο και εισέπραξε 213.400 ευρώ για την προμήθεια ειδών ατομικής υγιεινής, καθαρισμού και απολύμανσης για τα καταστήματα κράτησης συστάθηκε μόλις μία ημέρα πριν την υποβολή της προσφοράς της στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Δεν εμφανίζεται να έχει γραφεία ή υπαλλήλους, δεν έχει καταθέσει ισολογισμό και ούτε έχει συνάψει ποτέ στο παρελθόν άλλη σύμβαση με το Δημόσιο.
Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου που λειτουργεί δημοκρατικά, με διαφάνεια και λογοδοσία, η κυβέρνηση και εν γένει οι φορείς δημόσιας εξουσίας οφείλουν να δαπανούν το δημόσιο χρήμα εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία που αποσκοπεί στην αποφυγή κατασπατάλησης δημοσίων πόρων και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ώστε αυτό να μην καταλήγει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία απολαμβάνουν προνομιακές και πελατειακές σχέσεις με την εξουσία. Ωστόσο, σύμφωνα με την παραπάνω καταγγελία, εν προκειμένω δεν εφαρμόστηκε πολλάκις το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ