ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΡΘΡΑ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 30 • 11 • 2021

Υπόθεση Edelman: Συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με πολυεθνική εταιρεία χωρίς σύμβαση

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Υπόθεση Edelman: Συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με πολυεθνική εταιρεία χωρίς σύμβαση
30 • 11 • 2021

Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάστηκε με την πολυεθνική εταιρεία Edelman πριν πραγματοποιήσει τη νόμιμη διαδικασία διαγωνισμού και τη σύναψη σύμβασης. Μάλιστα, η δημόσια επιχείρηση Enterprise Greece εξαιρέθηκε από την υποχρέωση αναρτήσεων των πράξεών της στη Διαύγεια, παρότι πρόκειται για μια νομοθετική πρόβλεψη του ν. 3861/2010 που ενισχύει τη διαφάνεια στις συναλλαγές του δημοσίου.

Στις 5 Οκτώβριο 2021 η εταιρεία του ελληνικού δημοσίου Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων & Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ) υπέγραψε σύμβαση με την πολυεθνική εταιρεία Edelman, αντικείμενο της οποίας είναι η επικοινωνιακή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στα ξένα ΜΜΕ. Το ύψος της σύμβασης ανήλθε σε 800.000 ευρώ συν 192.000 ευρώ για ΦΠΑ. Η Edelman, με έδρα το Λονδίνο, είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας και προώθησης μπραντ στον κόσμο, με 6.000 εργαζομένους και 67 γραφεία σε διαφορετικές χώρες. 

Ωστόσο, από έγγραφα και ρεπορτάζ του Reporters United προέκυψε ότι η συνεργασία της κυβέρνησης με την Edelman ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι του 2020, σε εποχή δηλαδή κατά την οποία δεν είχε καν γίνει η προκήρυξη του σχετικού ανοικτού διεθνή διαγωνισμού, η οποία, σύμφωνα με την Enterprise Greece, πραγματοποιήθηκε τελικά πολύ αργότερα, στις 11 Δεκεμβρίου 2020. Πράγματι, από τα μέσα του 2020 η Edelman είχε επικοινωνήσει για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης με μεγάλο διεθνές μέσο ενημέρωσης που καλύπτει θέματα οικονομίας και επιχειρηματικότητας. 

Μάλιστα, ένα ακόμη στοιχείο της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και Edelman πριν από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης είναι ότι εκπρόσωπος της πολυεθνικής εταιρείας απευθύνθηκε σε δημοσιογράφο διεθνούς μέσου ενημέρωσης στις 23 Ιουνίου 2021, δηλαδή σε ημερομηνία που προηγήθηκε τόσο της υπογραφής της σύμβασης στις 5 Οκτωβρίου 2021, όσο και της οριστικής κατακύρωσης του διαγωνισμού, η οποία έγινε από το ΔΣ της Enterprise Greece στις 6 Ιουλίου 2021. 

Η υπόθεση της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Edelman έφτασε μέχρι τη Βουλή και την Εξεταστική Επιτροπή που εξετάζει το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΜΜΕ από την ελληνική κυβέρνηση με 20 εκατ. ευρώ για τις καμπάνιες αντιμετώπισης του κορονοϊού «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς», γνωστές ως λίστα Πέτσα, οι οποίες δόθηκαν από την κυβέρνηση με απευθείας ανάθεση στην διαφημιστική εταιρεία Initiative Media. 

 Η έλλειψη διαφάνειας δεν τελειώνει εδώ, αφού ο κ. Φιλιόπουλος παραδέχτηκε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι υπήρξε αίτημα η Enterprise Greece να εξαιρεθεί από την υποχρέωση αναρτήσεων των πράξεών της στη Διαύγεια, παρότι πρόκειται για μια νομοθετική πρόβλεψη του ν. 3861/2010 που ενισχύει τη διαφάνεια στις συμφωνίες και τις συναλλαγές του ελληνικού δημοσίου και των δημόσιων οργανισμών. Ο ίδιος αιτιολόγησε το αίτημα λέγοντας ότι η ανάρτηση στη Διαύγεια είναι «μια χρονοβόρα διαδικασία», προσθέτοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι διαχειριζόμαστε χωρίς διαφάνεια, ότι δεν θα αναπτύσσαμε σύστημα πλήρους διαφάνειας στην ιστοσελίδα μας και δεν θα αναπληρώναμε αυτό με κάτι το οποίο θα ήταν πιο λειτουργικό για μια ανώνυμη εταιρεία».

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου οι οργανισμοί και οι εταιρείες του δημοσίου οφείλουν να συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρείες μετά τη νόμιμη προκήρυξη διαγωνισμού και την υπογραφή σχετικής σύμβασης. Ακόμη, η σύμβαση που προκύπτει από τον διαγωνισμό θα πρέπει να δημοσιεύεται, όπως ορίζει και η ελληνική νομοθεσία με τον ν. 3861/2010 προς χάρη διαφάνειας και ελέγχου των πράξεων και των συναλλαγών του δημοσίου, ειδικά όταν αυτές αφορούν δημόσια κονδύλια. 

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση η πολυεθνική Edelman συνεργάστηκε με την ελληνική κυβέρνηση για την επικοινωνιακή στήριξη της τελευταίας πολύ πριν ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία και πριν υπογραφεί η σχετική σύμβαση, με παράλληλο αίτημα να εξαιρεθεί η δημόσια εταιρεία Enterprise Greece από την υποχρέωση ανάρτησης των πράξεών της στη Διαύγεια σε πλήρη αντίθεση με τις επιταγές διαφανούς λειτουργίας του δημοσίου. 

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ