Στις 5 Απριλίου 2024 έγινε γνωστό ότι, μετά από σχετική αίτηση ακύρωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ανδρουλάκη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ομόφωνα αντισυνταγματική τη διάταξη του άρθρου 87 του ν. 4790/2021 (ΦΕΚ Τεύχος Α’/31.3.2021) με την οποία η ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε -πλήρως και καθολικά- στην ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ενημερώνει οποιονδήποτε θιγόμενο πολίτη για την ολοκληρωθείσα παρακολούθησή του εκ μέρους της ΕΥΠ ή της Αντιτρομοκρατικής, εφόσον αυτή είχε διαταχθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας. Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω διάταξη είχε ψηφιστεί μέσω μιας αντισυνταγματικής (εκπρόθεσμης και άσχετης με το κύριο αντικείμενο του νόμου) τροπολογίας, με σκοπό τη συγκάλυψη της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ.
Η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε την εξέταση της αίτησης ακύρωσης του κ. Ανδρουλάκη κατά της πράξης του προέδρου της ΑΔΑΕ με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ (7.9.2022) να του γνωστοποιηθούν η εισαγγελική διάταξη και ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλεχθεί στο πλαίσιο της παρακολούθησής του. Η απόρριψη του αιτήματος του κ. Ανδρουλάκη εκ μέρους της ΑΔΑΕ είχε γίνει με βάση την -κατά το ΣτΕ, αντισυνταγματική- διάταξη του άρθρου 87 του ν. 4790/2021.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής (5.4.2024), «το ανώτατο δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας έκρινε ότι είναι υπέρμετρο το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης ενημέρωσης όσων θίγονται τα δικαιώματά τους από παρακολουθήσεις, έστω κι αν η επίκληση είναι λόγοι εθνικής ασφάλειας, και ως εκ τούτου κρίθηκαν οι συγκεκριμένες διατάξεις ανίσχυρες και αντισυνταγματικές» (τα έντονα γράμματα ανήκουν στο πρωτότυπο).
Επομένως, η προσβαλλόμενη πράξη, κατά το μέρος που ερείδεται στην ανωτέρω ανίσχυρη διάταξη, είναι μη νόμιμη, και για το λόγο αυτό, που βασίμως προβάλλεται, η κρινόμενη αίτηση πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή, η πράξη αυτή να ακυρωθεί εν μέρει και η υπόθεση να αναπεμφθεί στην Α.Δ.Α.Ε. για νέα, νόμιμη κρίση, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 5 του ν. 2225/1994, όπως ίσχυε πριν από την τροποποίησή της με την κριθείσα ως ανίσχυρη διάταξη του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, διότι, όπως έγινε δεκτό, ο νεώτερος ν. 5002/2022 δεν είναι εφαρμοστέος σε εκκρεμή αιτήματα γνωστοποίησης στον θιγόμενο μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του ληφθέντος υπό προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς· τούτο δε διότι με τον νεώτερο αυτό νόμο εισήχθη ένα νέο νομοθετικό καθεστώς που καταλαμβάνει όλη τη διαδικασία επιβολής της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, από την υποβολή του σχετικού αιτήματος και την έγκριση του επίμαχου μέτρου έως τη γνωστοποίηση της άρσης του.
»Το καθεστώς αυτό αποτελεί ένα σύστημα με εσωτερική συνοχή, οι ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις του οποίου προσιδιάζουν στις αιτήσεις άρσης του απορρήτου που υποβάλλονται δυνάμει του διατάξεών του, προκειμένου να διεκπεραιωθούν κατά τις ειδικές ρυθμίσεις του και τις εγγυήσεις που το ίδιο θεσπίζει.
»Τούτο επιρρωνύεται από την απουσία μεταβατικών διατάξεων, ισχύει δε κατά μείζονα λόγο προκειμένου για πολιτικά πρόσωπα, όπως ο αιτών, για τα οποία προβλέπεται ειδική δημόσια αρχή για την κίνηση της διαδικασίας υποβολής του αιτήματος άρσης του απορρήτου και ειδικό όργανο για την χορήγηση της πρώτης από τις δύο συνολικά απαιτούμενες άδειες έγκρισής του».
Παρόλα αυτά, έχει διαπιστωθεί ότι η διοίκηση και συγκεκριμένα η ΕΥΠ υπό τον θεσμικό έλεγχο του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη (ΦΕΚ: Τεύχος Α’/119/8.7.2019) αρνείται συστηματικά να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ και δεν έχει δώσει στην ΑΔΑΕ τον φάκελο και όλες τις πληροφορίες που αφορούν την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ την περίοδο από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021.
Η παραπάνω διοικητική συμπεριφορά της ΕΥΠ εγείρει σοβαρό ζήτημα διάκρισης των εξουσιών και σεβασμού των δικαστικών αποφάσεων από τη διοίκηση στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, καθώς η κυβέρνηση και η διοίκηση στο σύνολό της οφείλουν να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του ΣτΕ, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις».
Σε ένα κράτος δικαίου η διοίκηση οφείλει να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας.
Ωστόσο, και παρά τη σχετική πρόβλεψη στο άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος («Η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις»), η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα η ΕΥΠ υπό τη θεσμική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αρνείται συστηματικά να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματική την καθολική και πλήρη απαγόρευση ενημέρωσης των θιγόμενων πολιτών για την ολοκληρωθείσα παρακολούθησή τους, εφόσον αυτή είχε διαταχθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας, και παρέπεμψε την υπόθεση εκ νέου στην ΑΔΑΕ, ώστε η ΕΥΠ να ενημερώσει την Ανεξάρτητη Αρχή και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Ανδρουλάκη σχετικά με την άρση του απορρήτου σε βάρος του.
Αριθμός Λογαριασμού: 1100 0232 0016 560
IBAN: GR56 0140 1100 1100 0232 0016 560
BIC: CRBAGRAA
Στον αγώνα μας για Λογοδοσία και Διαφάνεια, απέναντι σε οτιδήποτε υπονομεύει τις αρχές της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Γιατί η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη.
Είναι στο χέρι μας να μη στεκόμαστε απαθείς ή κυνικοί.
Δες πώς μπορείς να μας βοηθήσεις, εδώ!